Editura DEMIURG din Iași a publicat o nouă ediție a volumului „Mic tratat de deflorare”. Am discutat despre această lucrare cu autorul său, dr. Virgil Răzeșu.
Editura DEMIURG, din Iași, a publicat o nouă ediție a cărții dvs. MIC TRATAT DE DEFLORARE. Ce ne puteți spune despre aceasta?
Cartea mea este un unicat în literatura noastră (nici alte țări nu stau mai bine), prin cel puțin două elemente definitorii: mai întâi, tema aleasă, care se referă la un eveniment capital în viața unei fete/femei și în al doilea rând prin faptul că este abordată de un bărbat, și nu de o femeie. Cartea este, înainte de toate, o lucrare beletristică, de genul prozei scurte, care relatează un număr de episoade despre acel moment.
Totodată, este o scriere cu pronunțat caracter educativ, un domeniu în care stăm foarte prost dacă nu cumva ... nu stăm deloc. Facem mare tam-tam din întemeierea unui cămin, a unei familii, dar nu știm dacă cei care se avântă pe acest ocean foarte zbuciumat și agitat, au timona, velele, busolele și hărțile necesare, care să le ofere siguranță. Și apoi ne mirăm că sunt atât de multe divorțuri. Că multe căsnicii scârțâie din toate încheieturile, iar de pe urma lor au de suferit și cei în cauză, dar mai ales copiii lor.
Prin ce se deosebesc cele două ediții?
Cea de a doua ediție păstrează caracterul unei cărți de noptieră, atât pentru fete și băieți, dar și pentru adulți, având în vedere că majoritatea fetelor/femeilor (nici băieții/bărbații nu sunt mai avansați) nu-și cunosc propria anatomie și, mai ales, cum funcționează ea. Volumul are în vedere ecourile primite de la cititorii primei ediții și mai adaugă un capitol foarte important: al drogurilor.
Un capitol de o gravitate majoră pentru societatea noastră, din păcate, tratat foarte superficial și ineficient. O soră geamănă cu problemele legate de sex și mai ales de prostituție. În general, această etapă, a transformării fetei în femeie, este trecută sub tăcere. Sau este tratată superficial, umoristic, zeflemistic, deși are o încărcătură emoțională și psihologică esențială. Momentul fiind unul pe care orice femeie îl ține minte pentru toată viața. Aceasta spre deosebire de un bărbat care nu-și mai aduce aminte când și-a pierdut virginitatea.
Problemele de ordin psihologic sunt diferite pentru cele două sexe. Cum ați reușit să pătrundeți intimitatea acestui element esențial care aparține femeilor?
Întrebarea asta mi s-a pus de mai multe ori, ba chiar unele cititoare sau cititori au avut convingerea că am folosit niște jurnale intime ale unor femei. În realitate, e foarte greu să determini o femeie să-și împărtășească trăirile acelui moment unic în viața ei. Mai degrabă am folosit propria experiență și cunoștințele mele. Am trecut dincolo de barieră și m-am pus în pielea personajului respectiv, al femeii, pe care o socotesc centrul și temelia lumii, pe care o socotesc mult superioară bărbatului, din cele mai multe puncte de vedere și mai ales, pentru puterea de sacrificiu pe care și-o asumă de bună voie.
Am văzut că prefața cărții a fost semnată de profesorul Mircea Onofriescu, de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași…
Da, ca personalitate recunoscută a medicinii noastre, domnia sa a avut amabilitatea de a prefața cartea și a ne oferi girul celor exprimate .
Cum poate fi procurată cartea?
În librării; prin comandă, la Casa Editorială DEMIURG, la numărul de telefon 0749 378 150 sau pe adresa de mail a editurii; direct la mine la numărul de telefon 0722 551 826 sau pe adresa mea de e-mail.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe