Newsflash
OPINII

Englezii nu mai tolerează crimele pe șosea

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - iul. 1 2022
Englezii nu mai tolerează crimele pe șosea

Șoferii care ucid ar putea fi închiși pe viaţă... în Marea Britanie. Este vorba despre o iniţiativă din anul 2017 care se pare că s-a pus în practică începând cu marţi, 28 iunie 2022.

accident nouNu, nu este vorba despre România, ci despre Marea Britanie. Potrivit BBC News*, „șoferii care ucid ar putea primi condamnări pe viaţă ca parte a schimbărilor care au intrat în vigoare în această săptămână.

Judecătorii vor putea să dea sentinţe pe viaţă șoferilor periculoși care ucid și șoferilor neglijenţi care ucid în timp ce se află sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor”. Sper că acest text va fi citit și de acea parte a legiuitorilor de la noi care se gândeau, și probabil încă se mai gândesc, să „îmblânzească” prevederile Codului rutier aplicat începând cu 26 februarie 2022**.

În opinia mea, noile prevederi sunt încă mult prea blânde, iar efectele se văd, așa cum am mai spus***. Timpul trece, vieţile se curmă, familiile și-i plâng pe cei decedaţi, tragediile continuă, iar unii se gândesc la capitalul electoral și nu vor să-i supere pe cei care ar fi pedepsiţi în cazul în care ucid. Ar putea să se adauge o întrebare: oare doar la capitalul electoral se gândesc?

La noi, suspendarea permisului

Alte cuvinte extrase din materialul BBC: „Prea multe vieţi au fost pierdute din cauza comportamentului nesăbuit la volan, devastând familiile. Șoferii care manifestă cel mai rău comportament pe șosele sunt un pericol pentru noi toţi. Cei care se comportă fără a ţine cont de riscul pe care îl prezintă merită cele mai dure sancţiuni atunci când acţiunile lor curmă viaţa altora”. Așadar, se pare că răbdarea englezilor s-a sfârșit și nu doresc să mai tolereze crimele pe șosea.

La noi, însă, în chiar actul normativ menţionat mai sus apare scris, spre exemplu: „Depășirea cu peste 50 km/h ducea la reţinerea permisului pentru o perioadă de 90 de zile. Începând cu 26 februarie, noul Cod rutier 2022 prevede pedepsirea cu suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile pentru șoferii care depășesc viteza cu mai mult de 70 km/h”. Poftim? O potenţială crimă pe șosea se penalizează cu suspendarea permisului pentru numai 120 zile?

Să zicem că viteza maximă legală este 60 km/h și atunci depășirea cu 72 km/h va duce la o viteză de 132 km/h. Este de notorietate faptul că la o viteză de peste 110 km/h, în doar o secundă (după frânare) se parcurg circa 90 de metri, iar distanţa totală parcursă (din momentul frânării) ar putea fi de circa 121 de metri! Mai este de vreun folos să luăm în calcul ce se va petrece la o viteză de 132 km/h, într-o zonă în care nu degeaba s-a stabilit viteza maximă de 60 km/h? Poate cineva să nege că într-o astfel de situaţie mașina se transformă într-o bombă și va duce la o crimă, fie pe o trecere de pietoni, fie pe un trotuar (unde mașina criminală ar putea ricoșa), fie în alte 100 de variante?

Este inadmisibil!

Cum să penalizezi o potenţială crimă cu o suspendare de doar 120 de zile? Este inacceptabil, ar trebui să fie inacceptabil, dar pentru a fi cu adevărat inacceptabil, ar trebui ca în România să existe acea societate civilă care militează pentru cetăţean și doar pentru interesele României și ale cetăţeanului.

Astăzi trecem deja în luna iulie, iar din 26 februarie putem spune că au trecut degeaba patru luni. Doar din întâmplările (cu potenţial dramatic) ale ultimelor zile să amintim una: „O tânără de 28 de ani din Arad a rămas fără permis după ce a fost filmată conducând un BMW, pe contrasens, pe autostrada A1. Femeia a rămas fără permis timp de 120 de zile și va plăti și o amendă în valoare de 1.305 lei”****.

Este inadmisibil! Trebuie să fie inadmisibil!

Citiți și: Ipocrizie pe pâine


Notă autor:

*https://www.bbc.com/news/uk-61940351
**https://www.codrutier.ro/noutati/noul-cod-rutier-2022
***https://viata-medicala.ro/opinii/ca-si-cum-nimic-nu-s-a-intamplat-27546
****https://adevarul.ro/locale/timisoara/Soferita-bmw-filmata-contrasens-autostrada-a1-amenda-data-politisti-video-1_62b86fd75163ec42710533ec/index.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe