Newsflash
ACTUALITATE Industria farmaceutică Știri

Fabricile de medicamente din România, în pericol de închidere din cauza unei directive UE

de Florentina Ionescu - mar. 12 2025
Fabricile de medicamente din România, în pericol de închidere din cauza unei directive UE

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) avertizează că fabricile de medicamente din România sunt în pericol iminent de închidere din cauza unei directive europene.

Este vorba despre o directivă a UE ce privește tratarea apelor urbane reziduale. Dacă va fi pusă în aplicare, directiva va declanșa o criză sanitară de proporții, provocând dispariția medicamentelor generice esențiale și lăsând milioane de pacienți români fără tratamente vitale, se arată într-un comunicat de presă al PRIMER. 

PRIMER (care reunește cele mai importante 17 situri de fabricație de medicamente din țară) lansează un avertisment extrem de serios cu privire la riscurile majore pe care Directiva Europeană privind tratarea apelor urbane reziduale (UWWTD) le aduce industriei farmaceutice locale. 

Dacă această Directivă va fi implementată în forma sa actuală, fabricile de medicamente din România sunt condamnate la închidere, ceea ce va duce la o criză fără precedent în aprovizionarea cu medicamente esențiale pentru pacienții români.

Directiva UWWTD, adoptată în contextul Pactului Verde European (Green Deal), introduce schema de Responsabilitate Extinsă a Producătorului (EPR), aplicabilă în mod discriminatoriu exclusiv industriei farmaceutice și cosmetice. Această măsură impune costuri uriașe pentru finanțarea unor procese de tratare avansată a apelor reziduale, fără a lua în considerare realitățile economice ale producătorilor de medicamente generice și fără a prezenta dovezi clare privind contribuția acestor industrii la poluarea cu micropoluanți.

„Aplicarea acestei Directive în forma sa actuală este un act de nedreptate flagrantă, care va duce la falimentarea industriei locale de medicamente, lăsând pacienții fără tratamentele de bază de care au nevoie zilnic. Nu putem permite ca această povară financiară să fie plasată exclusiv pe umerii industriei farmaceutice, fără a ține cont de realitățile economice. Vorbim de costuri uriașe pe care fabricile din România nu le pot susține, într-un context deja extrem de reglementat și cu marje financiare foarte reduse. Consecința va fi dispariția unor medicamente esențiale de care depind milioane de români”, a declarat dr. Dragoș Damian, director executiv al PRIMER.

Pentru România, unde medicamentele generice reprezintă o soluție vitală, accesibilă și sigură pentru milioane de pacienți, impactul acestei Directive va fi catastrofal. Retragerea de pe piață a unui număr semnificativ de medicamente generice va amplifica problemele deja existente din sistemul sanitar, expunând pacienții la riscul de a rămâne fără tratamentele de bază de care au nevoie zilnic, mai transmit reprezentanții PRIMER.

În fața acestei amenințări majore, PRIMER solicită Ministerului Mediului și Guvernului României să ia o atitudine urgentă și să intervină pentru a preveni aplicarea unei măsuri profund inechitabile și disproporționate. 

PRIMER cere o reevaluare realistă și transparentă a impactului Directivei UWWTD și găsirea unei soluții echilibrate, care să protejeze atât mediul, cât și dreptul pacienților români la medicamente sigure și accesibile.

În concluzie, PRIMER face un apel ferm către Ministerul Mediului să acționeze responsabil și să găsească o soluție pentru a împiedica această reglementare, înainte ca această Directivă să producă efecte ireversibile asupra sănătății publice și a industriei farmaceutice locale, se mai arată în comunicat. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe