Newsflash
ACTUALITATE Industria farmaceutică Internaționale Știri

Zentiva România contestă o Directivă a UE privind tratarea apelor urbane reziduale

de Florentina Ionescu - mar. 11 2025
Zentiva România contestă o Directivă a UE privind tratarea apelor urbane reziduale

Compania a depus acțiune în justiție la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, contestând Directiva privind tratarea apelor urbane reziduale (UWWTD) pentru a proteja accesul la medicamente accesibile în Europa.

Implementarea Directivei va duce la penurii de medicamente, lăsând pacienții care au nevoie de aceste tratamente fără medicamentele de care depind în fiecare zi, se arată într-un comunicat de presă al Zentiva România, transmis redacției. 

Principiul „poluatorul plătește”

La sfârșitul anului 2024, Uniunea Europeană a adoptat o actualizare a Directivei privind tratarea apelor urbane reziduale (UWWTD). Această revizuire își propune să alinieze Directiva cu Pactul Verde european (Green Deal), abordând probleme contemporane precum micro-poluanții și introducând schema de Responsabilitate Extinsă a Producătorului (EPR). 

Directiva impune principiul „poluatorul plătește”, solicitând în mod specific doar industriilor farmaceutică și cosmetică să finanțeze noile procese de tratare cuaternară la stațiile de tratare a apelor urbane reziduale pentru a elimina acești micro-poluanți. 

16 din 27 de state membre ale Uniunii Europene și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul Directivei asupra medicamentelor. Zentiva contestă mecanismul de finanțare prevăzut de Directivă, care impune o povară financiară nesustenabilă asupra industriei farmaceutice, amenințând astfel viabilitatea economică a medicamentelor atât de necesare milioanelor de pacienți. 

„Europa are nevoie de legislație care să funcționeze. Apa curată este esențială pentru viața noastră și pentru producția de medicamente. Susținem Pactul Verde european și ambiția Directivei UWWTD, dar nu putem accepta planul de implementare actual. Suntem 100% angajați să plătim partea noastră echitabilă. Dar Directiva duce la o taxă suplimentară astronomică, cu o povară disproporționată asupra industriei medicamentelor generice. Nu putem finanța acest lucru funcționând într-un cadru extrem de reglementat”, a declarat Steffen Saltofte, CEO Zentiva. 

Doar două industrii au fost făcute responsabile pentru costurile tratării apelor urbane reziduale

„Susținem Pactul Verde European și obiectivul Directivei UWWTD de a proteja mediul înconjurător împotriva efectelor nocive ale apelor uzate urbane, prin stabilirea de reguli la nivelul Uniunii Europene pentru colectarea, tratarea și evacuarea apelor uzate. Și ne angajăm să contribuim, dar în mod echitabil. Lipsa de transparență este evidentă, deoarece nu ni s-au furnizat datele și metodologia pe care Comisia Europeană le-a utilizat pentru a decide să facă exclusiv doar două industrii, cea farmaceutică și cea a cosmeticelor, ca fiind responsabile pentru costurile tratării apelor urbane reziduale. 

Preocupările exprimate de numeroși parteneri pe acest subiect au fost ignorate. Considerăm că această Directivă încalcă principiile fundamentale ale Uniunii Europene și o evaluăm ca fiind discriminatorie și disproporționată. 

Implementarea Directivei în forma sa actuală va duce la scoaterea de pe piață a multor medicamente generice, din cauza lipsei de viabilitate economică, privând astfel de tratament persoanele care depind de acestea”, a declarat Simona Cocoș, director general al Zentiva România & Moldova. 

Propriile stații de tratare a apelor reziduale 

„Compania noastră investește în decarbonizarea operațiunilor noastre și avem propriile noastre stații de tratare a apelor reziduale instalate în incinta noastră. Trebuie să respectăm numeroase reglementări pentru a menține calitatea înaltă și siguranța produselor noastre, prețurile noastre sunt reglementate, iar investițiile în inovare ecologică nu sunt recompensate sau susținute”, a adăugat Simona Cocoș

Este nevoie de un dialog cu factorii de decizie politică ai UE

Medicamentele generice reprezintă 70% din toate medicamentele vândute în Europa. Reprezentând doar 19% din valoarea pieței, medicamentele generice contribuie astfel semnificativ la sănătatea publică prin realizarea de economii la bugetul de sănătate, se mai arată în comunicat. 

Rolul medicamentelor generice este de a extinde accesul la servicii medicale și de a asigura rezultate pozitive în materie de sănătate, ajutând în același timp factorii de decizie din domeniul sănătății să finanțeze servicii medicale sustenabile.

„Zentiva face apel la Comisia Europeană și la statele membre să reevalueze impactul Directivei. Este nevoie de un dialog urgent cu factorii de decizie politică ai UE și cu toate părțile interesate pentru a găsi o soluție adecvată și echitabilă pentru asigurarea apei curate, fără a pune în pericol accesul la servicii medicale accesibile în Europa. Credem că accesul la servicii medicale ar trebui să fie un drept pentru toți, nu doar un privilegiu”, mai punctează reprezentanții companiei farmaeutice. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe