Newsflash
Știri

FABC inițiază o abordare unică în tratamentul cancerului

de Dorina Novac - aug. 29 2022
FABC inițiază o abordare unică în tratamentul cancerului

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din Romania inițiază o abordare unică în tratamentul cancerului atât în România cât și în Europa de Est. Este vorba despre proiectul „Îmbunătățirea calității vieții pacienților cu afecțiuni oncologice”.

Proiectul se dorește a fi un demers care sintetizează concluziile specialiștilor oncologi din Europa și Statele Unite ale Americii: medicamentele, tehnologia și cercetarea nu sunt suficiente în lupta cu această maladie dacă calitatea vieții pacientului oncologic este afectată.

cancer

„Calitatea vieții bolnavului de cancer este determinantă în succesul tratamentului, la fel ca orice alt medicament inovativ”, afirmă Cezar Irimia, președintele FABC.

Proiectul pilot „Îmbunătățirea calității vieții pacienților cu afecțiuni oncologice” va fi implementat în colaborare cu cele 3 Institute de Oncologie din țară.

Citește și: VIDEO: Pacienții cu cancer au acces la molecule noi și tratamente inovative

La Institutul Oncologic București este deja în curs de implementare urmând să fie preluat de Institutul Regional de Oncologie Iași și de Institutul Oncologic ClujNapoca.

Principalele direcții ale proiectului sunt Nutriția Oncologică, Consilierea Psihologică și Managementul terapiei limfedemului.

„Este vorba despre o abordare interdisciplinară în care, pe lângă medicii specialiști să fie integrați și acceptați și specialiștii în nutriție si dietetică, specialiștii în psihoterapia oncologică precum și specialiștii în terapia limfedemului și în recuperarea fizică medicală. Și pe lângă toate acestea avem nevoie de pacient în această echipă: un pacient cu stima de sine, cu încredere în coechipieri”, afirmă coordonatoarea acestui proiect, Roxana Raluca Bârzu.

Proiectul pilot a demarat deja la Institutul Oncologic București și va fi finanțat exclusiv din fonduri private.

Cele 3 direcții ale proiectului vor fi: nutriția oncologică, consilierea psihologică și managementul terapiei limfedemului și recuperare fizică medicală.

Nutriția oncologică

În prima faza de implementare a proiectului FABC la IOB se vor oferi gratuit consultații de nutriție oncologică tuturor pacienților oncologici care sunt în terapie la Institut. Pacienții care vor începe tratamentele oncologice vor beneficia de evaluare nutrițională, consiliere și monitorizare nutrițională pe toată durata tratamentului oncologic.

Toate aceste servicii vor fi oferite de nutriționiști dieteticieni care sunt specializați în nutriția pacientului cu afecțiuni oncologice.

„Obiectivul nostru este să oferim pacienților oncologici informații corecte în ceea ce privește alimentația lor în etape diferite ale bolii și ale tratamentului. (...) Cu ajutorul specialiștilor în nutriție si dietetică vom elabora noi meniuri pentru pacientul oncologic și vom dota bucătăria spitalului cu cele mai performante echipamente, vom iniția ghiduri de nutriție pe înțelesul pacienților oncologici, în funcție de afecțiuni. Pasul cel mai important din cadrul acestei Etape este însă monitorizarea și evaluarea nutrițională a pacientului oncologic prin intermediul testelor specifice care se vor putea realiza în cadrul Centrului de Cercetare existent în Institutul Oncologic București”, a mai precizat Roxana Raluca Bârzu.

Consilierea psihologică

În cadrul acestei Etape, pacienții vor putea beneficia de sesiunile gratuite de psihoterapie care pot fi individuale dar și de grup.

„Tot în cadrul acestei etape avem în vedere dotarea cu sisteme de tip coolingscalp, o tehnologie care permite pacientului oncologic să-și păstreze părul în timpul chimio-radioterapiei, vom continua să oferim proteze mamare și servicii cosmetice dedicate pacientelor oncologice”, se arată într-un comunicat.

Recuperare fizică medicală

Pacienţii vor beneficia gratuit de serviciilor specialiștilor în terapia limfedemului și în recuperare fizică medicală.

„Vom încerca acolo unde ne va permite spațiul și dotările Institutelor partenere să dotăm și să punem la dispoziția pacienților oncologici saloane de recuperare fizica medicală dar și spații de recreere în cadrul cărora pacienţii oncologici vor putea socializa, vor putea avea acces la o biblioteca și poate chiar la un mic cinema”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanții FABC menționează că toate aceste Etape cuprind și alte mini-proiecte care vor fi prezentate pe parcurs.

Partea științifică a proiectului este asigurată de medicii specialiști din cadrul celor 3 instituții și de către specialiștii puși la dispoziție de către FABC.

De asemenea, se vor elabora cursuri și articole de specialitate în colaborare cu alte instituții partenere.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe