Newsflash

Sistemul „punctelor“ ar putea fi extrapolat

de Mihai COMŞA - mai 15 2009
Sistemul „punctelor“ ar putea fi extrapolat
De inspiraţie internaţională, punctele EMC (educaţie medicală continuă – în limba engleză CME = continuous medical education) se vor a fi un sistem permanent de evaluare a pregătirii unui medic. Nu este vorba numai de cunoştinţele acumulate până la un anumit prag, ci şi de procesul continuu – căci acesta este laitmotivul – de acumulare de informaţii de ultimă oră în specialitatea lor sau în domeniul medical în genere. Prin urmare, participarea activă sau pasivă la congresele medicale desfăşurate anual de diferite organizaţii şi asociaţii medicale, în funcţie de amploarea şi importanţa evenimentului, este recompensată de CMR cu un număr de credite (puncte). La ora actuală, pentru un medic este necesară o medie minimă anuală de 40 de puncte EMC (la cinci ani, minimum 200 de puncte) pentru a i se reînnoi dreptul de liberă practică.
 
Unele dintre congresele şi reuniunile studenţeşti care se desfăşoară în prezent, la noi, sunt cotate cu puncte EMC de către Colegiul Medicilor din România. Pot fi enumerate câteva exemple la care au participat mereu şi medici: • Congresul Naţional pentru Studenţi şi Tineri Medici, organizat de Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti, a cărui ultimă ediţie a fost cotată cu 20 de credite EMC • Congresul Internaţional pentru Studenţi şi Tineri Medici Medicalis, organizat de Organizaţia Studenţilor Medicinişti din Cluj-Napoca, a cărui ultimă ediţie a fost cotată cu 17 credite EMC • Congresul Internaţional pentru Studenţi şi Tineri Medici CONGRESSIS, organizat de Societatea Studenţilor Medicinişti Iaşi, a cărui ultimă ediţie a fost cotată cu 18 credite EMC.
 
Din aceste exemple, reiese că participarea medicilor la congrese este stimulată prin acordarea de puncte EMC, însă pentru studenţi situaţia nu este foarte clară. Chiar dacă manifestări cu caracter ştiinţific, precum cele amintite, sunt destinate, în principal, studenţilor, nu există o recompensare concretă a acestora pentru participare, fie ea activă (prin prezentarea de lucrări) sau pasivă (prin asistarea la prezentările lucrărilor colegilor lor). Exista părerea că, alături de dezvoltarea personală prin acumularea de informaţii etc., participarea la astfel de evenimente „dă foarte bine“ la curriculum vitae, mai ales când este vorba de o participare activă, plus că există un sistem paralel de punctare ce contează la acordarea de burse Erasmus. În aceste condiţii, în momentul de faţă, ne aflăm în faţa unui fenomen în expansiune, chiar dacă nu este vorba de unul exploziv.
 
Chiar şi pentru studenţi, participarea adesea se plăteşte, iar costurile de deplasare şi cazare se adaugă suplimentar, dacă studentul/medicul nu se descurcă singur la acest capitol prin mijloace proprii. Taxa de participare la eveniment este un aspect negativ, dar, este foarte adevărat şi faptul că – în mentalul colectiv – un lucru ieftin nu este considerat a fi de calitate.
ETICHETEofficiabeatae

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe