Rolul toxic al antraciclinelor, în special la nivelul ventriculului stâng, este dovedit de mult timp. Cu toate acestea, date recente sugerează că este posibil ca efectul acestor chimioterapice să nu fie pe deplin înţeles, cum ar fi, de exemplu, incidenţa și prognosticul afectării ventriculului drept.
Cercetătorii americani au efectuat un studiu* în cadrul căruia au evaluat modificări subtile ce apar sub efectul antraciclinelor la nivelul ventriculului drept, chiar înainte de modificarea fracţiei de ejecţie a acestuia. Ei au efectuat ecocardiografie bi- și tridimensională la 74 de pacienţi cu limfom cu celule B mari, la momentul includerii în studiu și după a doua, a patra și a șasea cură de chimioterapie. Cele șase cure au fost realizate conform schemei R-CHOP, ce include o doză medie cumulativă de antracicline de 358,20 mg/m2. Nu s-a administrat niciun alt medicament cardiotoxic sau cardioprotector, și nici radioterapie.
După primele patru cure de chimioterapie s-a obţinut o creștere a volumului telesistolic (VTSVD) și telediastolic (VTDVD) al ventricului drept, cu scăderea semnificativă a deformării longitudinale a peretelui liber al ventricului drept. În urma analizei statistice efectuate, VTSVD și deformarea miocardică au fost parametrii corelaţi cu cardiotoxicitatea indusă de aceste chimioterapice.
La finalul tratamentului, 36% dintre pacienţi prezentau efecte ale cardiotoxicităţii, cu scăderea fracţiei de ejecţie a ventricului drept, în medie, de la 54,8% la 48,3%, patru pacienţi având valori sub 45% după tratament.
Acest studiu este însă limitat de numărul mic de pacienţi, durata scurtă de urmărire și de lipsa comparaţiei rezultatelor obţinute prin ecocardiografie cu alte metode mai sensibile, precum rezonanţa magnetică nucleară cardiacă.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe