Newsflash
Știri

Ebola. Bâlbe, poveşti de succes şi un viitor incert

de Alexandra NISTOROIU - nov. 6 2014
Ebola. Bâlbe, poveşti de succes şi un viitor incert
În România nu există, la acest moment, niciun caz de îmbolnăvire cu Ebola. Certitudinile se opresc aici. Procesul de monitorizare a celor care au intrat în ţară după ce au călătorit sau lucrat în Africa de Vest rămâne înconjurat de ambiguitate.
Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş” (INBI) afirmă că, la acest moment, nicio persoană de pe teritoriul României nu este monitorizată pentru depistarea simptomelor de Ebola. Preşedintele comisiei de boli infecţioase a Ministerului Sănătăţii descrie astfel procesul de monitorizare: „Dacă vine cineva din ţările afectate, la aeroport primeşte o broşură prin care se recomandă ca, dacă în decurs de 21 de zile dezvoltă febră, boală diareică, erupţii, sângerări etc., să se autoizoleze şi să sune la 112“. Dacă face acest apel, pacientul este adus, pentru moment, la INBI, până va fi gata spitalul de campanie (cel mai probabil în două săptămâni).
Înţeleg din ce povesteşte managerul INBI că pacienţii nu sunt monitorizaţi decât odată cu apariţia simptomelor şi după ce se adresează medicului. Nu acelaşi lucru îl povestesc, însă, oamenii din teritoriu. În Braşov, patru persoane (!) sunt monitorizate în prezent pentru Ebola: trei au lucrat în Sierra Leone şi s-au întors în ţară la 13 octombrie, unul este un student nigerian, revenit din vacanţă la 7 octombrie. Toţi patru au intrat în procesul de monitorizare după ce DSP Braşov a fost informată de vizita lor în ţările afectate. Informaţiile (inclusiv datele de contact ale pacienţilor) au venit din Bucureşti, de la Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, explică dr. Magdalena Coman, director executiv la DSP Braşov. Cei patru îşi iau temperatura de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, şi o transmit specialiştilor care se ocupă de supravegherea lor: medicul de familie, respectiv, epidemiologul DSP, dacă nu au medic de familie. „În condiţiile în care apare o modificare a temperaturii, pacientul merge la medic pentru evaluarea completă a stării de sănătate. Cât timp temperatura este conformă, nu se întâmplă nimic“. Monitorizarea se face pe o perioadă de 21 de zile, perioada specifică de incubaţie a virusului. Deşi Nigeria a fost declarată Ebola-free, monitorizarea studentului întors din această ţară va continua până la 28 octombrie.
La nivel naţional, centrele care se pot ocupa de îngrijirea pacienţilor cu Ebola sunt: Bucureşti (INBI) şi spitalele de boli infecţioase din Iaşi, Cluj şi Timişoara.

 

Nigeria a scăpat de Ebola

 

   La începutul acestei săptămâni, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat Nigeria, cea mai populată ţară din Africa, fără Ebola. OMS spune că victoria Nigeriei împotriva virusului reprezintă rezultatul triumfal al unei munci epidemiologice de detectiv de primă mână. Anunţul a venit la 42 de zile după raportarea ultimei infecţii cu Ebola în epidemia din Nigeria, adică după ce a trecut echivalentul a două perioade de incubaţie a virusului.
   Răspunsul nigerian la epidemie este dat drept model de OMS pentru celelalte ţări, într-un raportat publicat de organizaţie pe site-ul propriu. Totuşi, OMS spune că Nigeria nu îşi poate relaxa mecanismele de apărare împotriva virusului până când nu va fi controlată epidemia din întreaga regiune africană, dată fiind proximitatea geografică a ţării faţă de epicentrul vest-african al epidemiei.
   Peste 9.900 de oameni au fost infectaţi în Africa de Vest şi mai mult de jumătate din ei au murit, iar numărul infecţiilor încă se dublează lună de lună. Deşi rata de transmitere a virusului a scăzut în anumite districte, epidemia a ajuns şi în regiuni noi, incluzând districte ale Guineei aflate la graniţa cu Coasta de Fildeş.
   Elementele ce au asigurat succesul Nigeriei, citate de OMS, includ rapiditatea răspunsului, coordonarea strânsă a autorităţilor de sănătate publică şi organizaţiilor internaţionale pentru izolarea şi tratamentul pacienţilor şi calitatea muncii de detectiv depusă de echipele implicate în depistarea contacţilor. Echipele de răspuns s-au inspirat, la fiecare pas, din experienţa programului anti-polio desfăşurat de Nigeria.
   Nigeria riscă, însă, să devină o victimă a propriului succes. Reprezentantul OMS în Nigeria, Rui Gama Vaz, spune că pacienţii cu Ebola din cele trei ţări grav afectate ar putea căuta să pătrundă aici, în speranţa că vor găsi tratamente care să le salveze viaţa: „Multe persoane disperate cred că Nigeria trebuie să aibă de oferit tratamente bune, poate chiar magice“.

 

Vaccinuri şi tratamente

 

   În ianuarie, OMS îşi propune să înceapă testarea a două vaccinuri experimentale împotriva Ebola în Africa de Vest. Un tratament cu ser sanguin ar putea fi disponibil în Liberia cel mai devreme în două săptămâni. OMS va începe testarea vaccinurilor pe mai mult de 20.000 de lucrători în domeniul sanitar, aflaţi în prima linie de front în epidemia din Africa de Vest.
   Dr. Marie Paule Kieny, director adjunct al OMS, a declarat că primele zeci de mii de vaccinuri Ebola ar putea fi distribuite în primele luni ale noului an, dar a precizat că există încă posibilitatea ca vaccinurile să dea greş în studiile clinice. Testările se vor face la o scară mult mai largă decât cea anticipată în urmă cu şase luni. Practic, chiar dacă vaccinul va fi eficient, nu el va fi suficient pentru a opri epidemia, dar îi va putea proteja pe lucrătorii în domeniul sanitari, esenţiali în ţinerea infecţiei sub control. Peste 200 de medici şi asistente medicale au murit după ce au contractat infecţia.
   În prezent este în curs de dezvoltare un tratament care foloseşte anticorpi extraşi din sângele supravieţuitorilor. Cel mai probabil acest tratament va fi obţinut în Liberia, unde au fost puse mai rapid bazele unei colaborări pentru recoltarea de sânge şi plasmă de la persoanele care s-au recuperat.
   Testarea vaccinurilor în Africa de Vest depinde de rezultatele studiilor clinice efectuate la momentul actual în Europa, Africa şi SUA. Datele preliminare privind siguranţa acestor substanţe vor fi disponibile în decembrie. Vaccinul dezvoltat de Institutul Naţional de Sănătate din SUA şi GSK, folosind adenovirusul la cimpanzeu şi proteina virusului Ebola, face subiectul unor studii clinice realizate în Marea Britanie şi Mali. Celălalt, creat de Agenţia de Sănătate Publică din Canada, este testat la Maryland şi urmează să fie testat în Elveţia, Germania, Gabon şi Kenia, în foarte scurt timp.
   O companie farmaceutică din Canada, Tekmira Pharmaceuticals a anunţat marţi că va începe producţia limitată dintr-un produs terapeutic ce are ca ţintă viru­sul Ebola-Guineea. Acest nou produs va fi disponibil la începutul lunii decem­brie, dar Tekmira nu a precizat dacă este vorba de un tratament sau un medicament.
    Agenţia Europeană a Medicamentului va oferi tratamentelor şi vaccinurilor pentru Ebola statutul de medicamente orfane, pentru a sprijini dezvoltarea lor.
   Mapp Biopharmaceutical, compania care produce cocktailul de anticorpi ZMapp, a început să producă o cantitate mai mare din medicament care va permite testarea pe subiecţi umani.

 

E nevoie de mult mai mult

 

   Fereastra de oportunitate pentru controlarea epidemiei şi evitarea unui număr catastrofic de pacienţi şi victime se închide foarte rapid. Este concluzia unui studiu realizat de o echipă de cercetători americani, publicat în Lancet la 24 octombrie. Studiul reprezintă o analiză a modelării matematice a dinamicii şi controlului transmiterii infecţiei cu Ebola în Montserrado, Liberia. Modelul este folosit pentru a evalua eficienţa creşterii capacităţii unităţilor de tratament şi a distribuirii de echipamente personale de protecţie pentru controlul epidemiei. Realizatorii studiului au estimat rata de reproducere a virusului în Montserrado la 2,49. Alocarea a 4.800 de paturi suplimentare în centrele pentru tratamentul Ebolei şi creşterea de până la cinci ori a confirmării cazurilor până în noiembrie ar putea evita peste 77.000 de cazuri de infecţie din cele prognozate până la 15 decembrie 2014. Dacă acestor măsuri li se va adăuga şi alocarea de kituri protectoare, numărul de infecţii evitate va trece de 97.940. Studiul arată că necesarul de paturi în centrele de Ebola depăşeşte cu mult pe cele 1.700 promise de SUA pentru Africa de Vest, iar accelerarea confirmării cazurilor este un element esenţial pentru maximizarea eficienţei creşterii capacităţii acestor unităţi.
   CDC a anunţat, la 22 octombrie, că va începe monitorizarea tuturor călătorilor care ajung în SUA venind dinspre regiunile afectate de Ebola din Liberia, Sierra Leone sau Guineea. Programul de monitorizare începe de luni şi cuprinde momentan şase state: New York, Pennsylvania, Maryland, Virginia, New Jersey şi Georgia. Pacienţii vor primi kituri pentru a-şi lua temperatura şi vor oferi zilnic informaţii despre starea lor oficialilor din sănătate. Monitorizarea se va face pe o perioadă de 21 de zile.

 

Screening la aeroport

 

    Un studiu publicat recent în Lancet evaluează răspândirea internaţională a infecţiei cu Ebola prin traficul aerian comercial. Pe baza condiţiilor epidemiologice şi a restricţiilor de zbor din şi spre Guineea, Liberia şi Sierra Leone încă de la 1 septembrie 2014. Studiul proiectează că o medie de 2,8 pasageri infectaţi cu virusul Ebola pleacă din una dintre cele trei ţări africane în fiecare lună, printr-un zbor comercial. 91.547 (64%) din toţi pasagerii aerieni care pleacă din Guineea, Liberia şi Sierra Leone au ca destinaţie ţări cu venituri scăzute sau venituri mici spre mijlocii. Screeningul tuturor călătorilor internaţionali ar permite evaluarea completă a sănătăţii a tuturor pasagerilor la risc înalt de expunere la infecţia cu virusul Ebola. Autorii studiului, epidemiologi şi infecţionişti din Canada, SUA şi Marea Britanie, cred că decidenţii trebuie să cântărească atent potenţialele pericole pe care le prezintă restricţiile de zbor pentru ţările din Africa de Vest, precum şi potenţiala reducere a riscului de importare a virusului. Screeningul tuturor călătorilor în aeroporturile din Guineea, Liberia şi Sierra Leone ar fi cea mai eficientă cale a de reduce riscul importării virusului.

 

Infecţie complicată

 

     Un caz sever de infecţie cu virusul Ebola complicată de septicemie gram-negativă este subiectul unui articol din New England Journal of Medicine. Pacientul a contractat infecţia în Sierra Leone şi a fost apoi transportat pe cale aeriană în Hamburg, Germania, pentru a primi tratament. Aici a dezvoltat numeroase complicaţii: septi­cemie, insuficienţă respiratorie, encefalopatie. Tratamen­tul intensiv de susţinere, inclusiv hidratarea masivă (aproximativ 10 litri de apă pe zi în primele 72 de ore), terapia cu antibiotice de spectru larg şi ventilaţia artificială au dus la o recuperare completă fără folosirea tratamen­telor experimentale. Acest caz reflectă provocările managementului un caz de Ebola, dar şi faptul că până şi o infecţie severă poate fi tratată eficient cu îngrijire de susţinere intensivă şi atentă.

 

Corporaţia şi sănătatea publică

 

    În districtul Firestone, o companie reuşeşte la nivel local ceea ce guvernul liberian nu a reuşit la nivel naţional. Măsuri inovatoare au limitat răspândirea virusului Ebola într-o regiune a Liberei în care compania Firestone a pus bazele unei infrastructuri de sănătate eficiente, arată un raport al CDC. Adaptarea acestor măsuri în alte zone ale Africii de Vest ar putea încetini epidemia.
   Firestone Liberia Inc. operează din 1926 o plantaţie de arbori de cauciuc în Margibi, Liberia. Angajaţii şi familiile lor trăiesc în 121 de comunităţi în interiorul districtului Firestone. Compania oferă servicii medicale pentru aproximativ 80.000 de oameni: angajaţi, pensionari, rezidenţii comunităţilor dens populate care înconjoară fabrica. Unităţile sanitare ale Firestone sunt vizitate, în medie, de aproximativ 5.500 de pacienţi pe lună. Între 1 august şi 23 septembrie au fost înregistrate 71 de cazuri confirmate şi suspecte de Ebola printre cei 80.000 de liberieni pentru care Firestone asigură îngrijirea medicală. Vorbim de o rată a incidenţei de 0,09%, mult mai mică decât în restul ţinutului Margibi (0,23%) pentru aceeaşi perioadă. 18 din cele 57 de cazuri confirmate au supravieţuit. Rata de supravieţuire de 32% este şi ea ridicată în comparaţie cu restul regiunii.
   Răspunsul la epidemie în Firestone a avut câteva elemente unice pentru Africa de Vest: contacţilor asimptomatici cu risc înalt de expunere la virus le-a fost oferită şi posibilitatea carantinei voluntare în unităţi speciale în care au primit edu­caţie sanitară, echipament personal de protecţie, materiale sanitare şi provizii esen­ţiale (alimente, mijloace de comunicaţie, servicii de rugăciune). Toţi cei 21 de con­tacţi care au evoluat spre confirmarea infecţiei au optat pentru carantina voluntară.
   Apoi, a cântărit greu integrarea educaţiei sanitare şi a distribuirii de echipament personal de protecţie şi echipament pentru eliminarea corespunzătoare a deşeurilor în rândul membrilor familiilor pacienţilor suspecţi de Ebola. În timp ce Liberia are carenţe mari în ceea ce priveşte asigurarea necesarului de unităţi de tratament, acest tip de îngrijire de suport minimă poate limita transmiterea virusului printre membrii familiei care trebuie să îngrijească pacienţii acasă sau în comunitate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe