Newsflash
Știri

Droguri dulci, alcool mai scump și o arestare fără sens

de Monica GEORGESCU - mai 4 2018
Droguri dulci,  alcool mai scump  și o arestare fără sens
    În Nigeria, siropul de tuse pe bază de codeină a devenit un drog de stradă foarte popular în rândul adolescenților. În ciuda eforturilor guvernului, se estimează că peste trei milioane de sticle de sirop pe bază de codeină sunt consumate zilnic – iar aceste cifre îngrijorătoare provin de la doar două provincii din nordul statului african, arată un reportaj BBC al noii echipe de investigații Africa Eye. Filmând cu camera ascunsă, reporterii au arătat cât de ușor le este traficanților să intre în posesia medicamentelor direct de la companiile producătoare. În cadrul unei tranzacții realizate într-un apartament, un director al companiei Emzor Pharmaceuticals, unul dintre cei mai mari producători de medicamente din Nigeria, le-a vândut reporterilor BBC sub acoperire un bax de sticle de sirop cu codeină, fără acte, lăudându-se în același timp că poate vinde un milion de sticle pe săptămână pe
piața neagră.
    Reportajul a atras reacții rapide: la doar o zi după publicarea acestuia, compania farmaceutică a oprit distribuția siropului său pe baza de codeină. De asemenea, a anunțat concedierea directorului acuzat de trafic și demararea unei ample investigații interne. Cu toate acestea, peste 20 de companii farmaceutice din Nigeria produc propriile siropuri cu codeină, alimentând această epidemie care a ajuns în ultimii ani o problemă națională.

    Un medic din China a fost eliberat săptămâna aceasta după ce a petrecut trei luni în arest pentru critica adusă unui remediu tradițional. Pe 19 decembrie, Tan Qindong, fost medic anestezist, a postat pe o platformă socială un mesaj în care a etichetat drept „otravă” un tonic alcoolic foarte popular în medicina tradițională chineză. Trei zile mai târziu, producătorii acestuia – Hongmao Pharmaceuticals – au cerut arestarea bărbatului pentru „defăimare”. Ulterior, un contabil angajat de poliție a estimat prejudiciile aduse companiei la 1,4 milioane de yeni, arată un reportaj publicat în revista Nature. Medicul a petrecut mai mult de trei luni în arest, până când tribunalul din regiune a decretat că dovezile aduse în sprijinul reținerii sale au fost insuficiente. În acest moment, el este eliberat pe cauțiune și așteaptă ca tribunalul să dea o sentință definitivă în cazul său.
    Arestarea medicului chinez trage un puternic semnal de alarmă: deși siguranța și eficacitatea terapiilor tradiționale chineze nu au fost testate în cadrul unor studii clinice randomizate, acestea beneficiază de susținere puternică din partea autorităților și guvernului chinez. Critica adusă acestor remedii tradiționale este interzisă, mesajele care conțin informații de această natură fiind șterse sau blocate chiar și în mediul online, lucru care s-a întâmplat și cu postarea inițială a medicului Tan Qindong. În același timp, beneficiile acestor remedii sunt adesea exagerate. De exemplu, despre lichiorul Hongmao, un amestec de peste 60 de plante medicinale, producătorii afirmă că poate trata numeroase boli și disfuncții de organe, de la afecțiuni ale splinei, stomacului și rinichilor până la dureri de spate. Într-un interviu acordat publicației locale The Paper, reprezentanții companiei au decretat că produsul are o „formulă tradițională protejată” și din acest motiv nu este nevoie să publice rezultatele studiilor clinice efectuate. Aceiași producători au fost amendați în ultimul deceniu de diferite autorități locale și regionale
pentru publicitate falsă și exagerarea beneficiilor produsului.
Pe 1 mai, Scoția a devenit prima țară din lume care a introdus prețul minim per unitate în cazul băuturilor alcoolice. Conform noii legislații, o unitate de alcool pur – calculată ca produsul dintre cantitate (în mililitri) și volumul de alcool, totul împărțit la 1.000 – nu mai poate fi vândută cu mai puțin de 50 de cenți, titrează BBC. Astfel, prețul minim al unei sticle de whisky, votcă sau gin (aproximativ 40% volum alcool) trebuie să fie în jur de 14 lire, iar cel al unei sticle de vin – nu mai puțin de 4,88 lire.
Creșterea prețului vizează în special băuturile tari, de o calitate îndoielnică, produse local, consumate adesea de persoanele aflate la risc pentru alcoolism. Legea nu ar trebui să afecteze nici prețul, nici vânzările alcoolului în restaurante și cluburi – unde prețul per unitate de alcool depășește pragul minim impus. Autoritățile guvernamentale spun că măsura legislativă este menită să prevină bolile și decesele cauzate de consumul abuziv de alcool – o problemă națională în Scoția, unde trei sferturi din cantitatea de alcool comercializată este vândută prin intermediul magazinelor și supermarketurilor. Conform unei cercetări efectuate anul trecut de o organizație nonprofit care militează pentru reducerea consumul de alcool, băuturile alcoolice ieftine și tari (whisky local, votcă nonbrand și cidru tare) puteau fi cumpărate în Scoția înainte de aplicarea legislației privind prețul minim cu mai puțin de 18 cenți per unitate. Conform acelorași date, anul trecut în Scoția s-au înregistrat mai mult de 1.200 de decese cauzate de consumul de alcool.
    Noua legislație nu este o taxă, diferența fiind încasată direct de retaileri și magazinele de desfacere. Legea a fost adoptată de Parlamentul scoțian în urmă cu cinci ani, însă nu a putut fi implementată până la acest moment, din cauza unei contestații în instanță din partea SWA (Asociația producătorilor de scotch whisky). Rezultatele experimentului legislativ – un adevărat pionierat – sunt urmărite cu interes de Marea Britanie și de întreaga Europă.

    Reprezentanții țărilor din Uniunea Europeană (UE) au votat săptămâna aceasta interzicerea a trei pesticide controversate din familia neonicotinoidelor, după ce mai multe studii au demonstrat impactul nociv al acestora asupra albinelor. În urma votului, clotianidinul, imidaclopridul și tiametoxamul au fost interzise în toate culturile în aer liber din UE. Interdicția intră în vigoare la sfârșitul acestui an, moment în care cele trei pesticide vor mai putea fi folosite doar în cazul culturilor de seră, arată un articol publicat în revista Nature, care menționează rolul important pe care oamenii de știință l-au avut în acest demers.
    În 2013, la cererea EFSA (Autoritatea europeană pentru siguranța alimentelor), UE a interzis folosirea celor trei pesticide în culturile care atrag albinele sălbatice și la plantele melifere, inclusiv la rapiță, floarea-soarelui și porumb, după ce mai multe studii independente au arătat impactul nociv al acestora asupra sănătății albinelor. Interzicerea totală a pesticidelor neonicotinoide în cazul culturilor în aer liber vine după publicarea unei mult așteptate analize sistematice a EFSA, la finalul lunii februarie, care a inclus mai mult de 1.500 de studii și care a demonstrat, din nou, efectul neurotoxic al acestor substanțe asupra populațiilor de albine. Conform datelor publicate de organizația Greenpeace, doar patru țări s-au opus interzicerii pesticidelor: România, Cehia, Ungaria și Danemarca.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe