Newsflash
Știri

Dr. Mihai Craiu: în România, deciziile eronate în tratamentul copiilor sunt luate „de frică”

de Florentina Ionescu - oct. 6 2022
Dr. Mihai Craiu: în România, deciziile eronate în tratamentul copiilor sunt luate „de frică”

Doctorul pediatru Mihai Craiu de la INSMC a explicat că cele mai multe din deciziile eronate legate de tratamentul copiilor, în România, sunt luate de părinți „de frică”.

Pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, medicul pediatru de la INSMC „Alessandrescu-Rusescu” explică de ce crede că deciziile eronate în ceea ce privește tratamentul copiilor sunt luate de părinți de frică: 

„«De frică» să nu fie altceva mai grav, de frică să nu apară complicații, de frica unor mituri urbane care circulă intens în folclorul părinților români, de tot felul de frici... De unde vin acestea? Să fie de vină numai firea noastră mioritică ce spune că «va cădea drobul de sare în capul copilului...»? Să fie lunga noastră istorie plină de depresie și eșec? Să fie oare melancolia noastră profundă?! Oare nu contribuim generos la acestea și noi, halatele albe, atunci când nu comunicăm corect, scurt și eficace, într-un limbaj simplu?! Greu de spus”, a scris dr. Mihai Craiu pe o rețea socială.

img_2

Mituri greu de demontat

Un lucru cert este că unele mituri sunt foarte foarte greu de smuls din solul fertil al ideilor fixe ale părinților, afirmă medicul pediatru, iar una dintre aceste idei fixe este nevoia de tratament cu ajutorul unor medicamente sub formă de nebulizare umedă, în orice boală respiratorie a copiilor români, adaugă acesta. 

Medic pediatru de la Arad: atitudinea la domiciliu în cazul copiilor cu bronșiolită acută 

„Dar ce contează protocoalele atunci când ideile sunt fixe... Nu contează ce spun datele științifice, la noi în România are dreptate cel care țipă mai tare, care este mai persiflant”, a adăugat pediatrul. 

Ca să încheie acest „foileton” al dexametazonei fosfat, substanță de uz injectabil, pusă în altceva decât în seringă, pentru administrare intramusculară sau intravenoasă, dr. Mihai Craiu face două precizări:

1. NU, nu se pune dexametazonă în aparatul de nebulizat, în loc de Fluticazonă (Flixotide). 

2. DA, dexametazona ar putea fi amestecată cu un sirop, sau cu o soluție dulce, pentru a fi dată copilului pe gură (băută). Și dexametazona poate fi administrată în forme medii sau grave de laringită sau astm. „Nu la «muci în nas» sau «roșu în gât»”, a conchis pediatrul. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe