Newsflash
Internaționale

Două căni de ceai negru pe zi ar putea reduce riscul de mortalitate

de Florentina Ionescu - aug. 30 2022
Două căni de ceai negru pe zi ar putea reduce riscul de mortalitate

Un studiu recent arată că prin consumul a două căni de ceai negru pe zi ar putea fi redus considerabil riscul de mortalitate.

Ceaiul este cea mai consumată băutură la nivelul întregii lumi, după apă Frunzele de ceai conțin cafeină și teină. Totodată, ceaiul este bogat în antioxidanți, care sunt asociați cu un risc redus de boli cardiovasculare și risc redus de cancer.

Cercetătorii au studiat vreme îndelungată beneficiile diferitelor tipuri de ceai pentru sănătate. Unele studii sugerează că ceaiul verde are beneficii mai mari pentru sănătate, pe când altele scot în evidență calitățile ceaiuui negru. Indiferent de tabăra în care ne-am afla, antioxidanții par să fie cheia succesului. 

ceai negru studiu mortalitate redusa
Foto: Pexels 

În prezent, un studiu prospectiv de cohortă a analizat obiceiurile referitoare la consumul de ceai în privința a aproape jumătate de milion de persoane din UK Biobank, iar rezultatele acestei cercetări susțin beneficiile ceaiului negru.

Acest studiu nou a constatat că prin consumul a două sau mai multe căni de ceai negru zilnic, cu sau fără lapte, ar putea fi redusă mortalitatea indiferent de cauzele decesului cu până la 12%, scrie www.medicalnewstoday.com. Studiul acesta a apărut recent în jurnalul „Annals of Internal Medicine”.

Perioada de urmărire a fost de 11,2 ani

Studiul a analizat probe de la 498.043 de bărbați și femei, toți aceștia având vârste cuprinse între 40 și 69 de ani. Toți participanții au fost examinați din punct de vedere fizic și li s-au luat probe de sânge, urină și salivă atunci când s-au înrolat în acest studiu, din 2006 până în 2010.

Apoi au completat un chestionar referitor la obiceiurile lor de a consuma ceai. Participanții au spus cât de multe căni de ceai (în medie) au băut în fiecare zi și dacă au băut ceaiul foarte fierbinte, fierbinte sau cald. Apoi au fost urmăriți pe o perioadă mediană de 11,2 ani.

Cercetătorii au înregistrat date despre toți participanții cu privire la dietă, stil de viață, sănătate, etnie și statusul socioeconomic.

Aproape 85% dintre participanți au recunoscut că beau ceai, iar 89% dintre aceștia au băut ceai negru. Majoritatea persoanelor care au băut ceai au consumat între două și cinci căni pe zi, iar 19% au băut peste șase căni pe zi.

Consumatorii „înrăiți” de ceai din acest studiu au fost în mare parte fumători, aveau o stare generală de sănătate mai precară și au mâncat mai des carne roșie și carne procesată, factori care ar putea crește mortalitatea.

În timpul perioadei de urmărire, 29.783 de persoane au decedat. Cercetătorii au descoperit că riscul de mortalitate indiferent de cauză a scăzut cu aproape 12% pe măsură ce aportul de ceai a crescut la până la trei căni pe zi.

Persoanele care au consumat mai mult de trei căni de ceai pe zi nu au avut un risc de mortalitate mai scăzut decât persoanele care au băut între una și trei căni de ceai pe zi.

Adăugarea unor cantități de lapte sau zahăr nu a avut niciun efect asupra beneficiilor observate ale ceaiului negru. Nu a contat nici temperatura ceaiului la momentul consumului, întrucât nici aceasta nu a influențat riscul de mortalitate.

Persoanele care au băut mai mult de două cani de ceai negru pe zi au avut un risc de mortalitate mai scăzut de pe urma bolilor cardiovasculare, bolii ischemice cardiace și de pe urma accidentului vascular cerebral. Cercetătorii nu au descoperit nicio asociere între consumul de ceai și decesul de pe urma cancerului și de pe urma bolilor respiratorii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe