Newsflash
Dosar

Certificatul medical constatator al decesului

de Dan Dumitru MIHALACHE - mar. 29 2013
Certificatul medical constatator al decesului
Reglementările legale actuale referitoare la eliberarea certificatului medical constatator al decesului (CMCD) sunt suficient de clare şi aparent nu pot lăsa loc pentru erori din partea medicilor care le întocmesc. Cu toate acestea însă, încă mai există medici de familie cu cabinete individuale, mai ales din mediul rural, dar şi medici de la Salvare, care eliberează astfel de certificate încălcând cu bună ştiinţă sau din ignoranţă normele ce reglementează această activitate.A certifica decesul reprezintă o asumare a celui care completează certificatul a faptului că poate furniza toate informaţiile despre decesul persoanei în cauză. Cine este cel care îşi asumă răspunderea pentru această activitate? Am încercat să aflăm acest lucru de la prof. dr. Vladimir Beliş, fost director al Institutului Naţional de Medicină Legală „Prof. dr. Mina Minovici“ Bucureşti (IML).

 

     În general, orice medic cu drept de liberă practică poate completa un certificat medical constatator al decesului...
     – Aşa este, dar numai dacă are cunoştinţă asupra cauzei medicale. Doar medicul care l-a avut în îngrijire pe bolnav poate face, în cunoştinţă de cauză, acest lucru. Înscrierea unui diagnostic pe acest certificat presupune o mare responsabilitate. Medicul constatator nu poate să scrie un diagnostic de cauză de moarte fantezist. El trebuie ori să-l fi avut în îngrijire pe bolnav înainte de a deceda, ori să îl fi cunoscut foarte bine.
     Ce se întâmplă cu cei care nu ţin cont de aceste reguli şi completează certificatul doar după declaraţiile rudelor, apropiaţilor?
     – Cel ce face aşa ceva este pasibil de răspundere penală pentru fals în înscrisuri. Dacă nu ştii despre ce este vorba şi scrii ce te taie capul, sigur că răspunderea este penală. Medicul acela răspunde de ce scrie. El trebuie să aibă o bază ştiinţifică care să ateste diagnosticul. Nu poate să scrie ceea ce i se năzare lui acolo.
     Sunt verificabile aceste situaţii?
     – Se poate verifica corectitudinea cauzei morţii înscrise în CMCD doar după depunerea unei contestaţii la Parchet, de către oricine. Acesta o direcţionează prin ordonanţă către IML, pentru a efectua o expertiză medico-legală. Se dispune apoi exhumarea şi se face expertiza. Dacă însă exhumarea are loc prea târziu, atunci când ţesuturile nu mai pot fi cercetate şi examinate nici măcar microscopic, starea de putrefacţie fiind foarte avansată, cauza morţii nu va fi posibil să se mai desluşească şi, deci, nu se mai poate contrazice cauza contestată.
     Sunt destule certificate care au cauza decesului: stop cardiac. Până la urmă, toţi mor prin stop cardiac...
     – Aceasta este tâmpenia pe care o spun la televizor acele persoane care vorbesc ca să se afle în treabă: a murit prin stop cardiac. Păi da, când mori nu ţi se opreşte inima? Că doar prin asta mori. Aşa încât asta nu este o cauză de moarte. Cauzele se înscriu în ordinea următoare: cauza iniţială, care este de fapt cauza principală care a determinat decesul, de unde a plecat boala; cauza intermediară; cauza imediată (insuficienţă cardio-respiratorie acută). Asta este cauza care duce la moarte în final, dar nu asta interesează. Interesează cauza iniţială, care se scrie la punctul C din formular.
     De aici rezultă şi statisticile, uneori eronate...
     – Sigur că da. Se poate întâmpla să mai fie şi altceva: aparţinătorul să aibă o anumită culpă în producerea morţii şi atunci sigur încearcă să eludeze adevărata cauză a morţii, cerându-i nu ştiu cui să completeze certificatul constatator, iar acela, la rândul său, inconştient, scrie ce i s-a transmis prin aparţinător, că a fost bolnav sau că nu a fost bolnav. Acesta poate răspunde penal pentru ce a trecut acolo şi să tragă consecinţe. Ideea de a completa un certificat după ureche intră sub incidenţa legii penale pentru fals intelectual. Necunoscând bolnavul, nu ai cum să ştii de ce a murit.
     V-aţi confruntat cu asemenea cazuri?
     – Nu pot nega că există şi astfel de cazuri. Au fost şi pe vremea când eram director la IML.
     În cazurile de moarte necunoscută sau de moarte violentă cum decurg lucrurile?
     – Acelea sunt simple, vin direct la Institut, se face autopsia şi acolo se spune clar care este cauza morţii.
     Ce se întâmplă cu cei decedaţi în spital?
     – Pentru cazurile de moarte în spital, la mai mult de 24 de ore de la internare – pentru că până la 24 de ore de la internare autopsia este obligatorie prin lege – medicul din spital are două variante la dispoziţie: dacă nu cunoaşte cauza morţii, îi spune aparţinătorului că nu poate să dea certificat, necunoscând cauza exactă a morţii şi propune autopsia, care, în aceste cazuri, se face în spital. Aceasta nu este însă o autopsie medico-legală, ci una morfopatologică, făcută de un anatomopatolog. Şi acolo, sigur, se lămureşte care este cauza morţii. A doua variantă este aceea că, dacă aparţinătorul refuză să semneze pentru autopsie, medicul fie poate refuza să-i completeze certificatul şi se adresează Parchetului, spunând că el nu are de unde să ştie de ce a murit cel în cauză. Parchetul va emite o ordonanţă de efectuare a autopsiei către IML şi atunci autopsia devine medico-legală. Aparţinătorul nu se mai poate opune. Fie să îşi asume un diagnostic prezumptiv (pentru că el a fost medicul care l-a îngrijit pe bolnav în ultimele lui zile de viaţă), dar face o mare greşeală. Cel mai bine ar fi să uzeze de prima variantă, pentru că are tot dreptul să refuze eliberarea certificatului constatator, necunoscând exact cauza morţii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe