Newsflash
Diverse

DZ: prevenţie și tratament în boala cronică de rinichi

de Prof. dr. Maria MOȚA - nov. 12 2021
DZ: prevenţie și tratament  în boala cronică de rinichi

Pacientul cu diabet zaharat are nevoie de monitorizare și de acces la tratamentul corect, pentru a putea preveni și depista la timp complicaţiile bolii.

rinichiSerbăm în fiecare an, începând cu 1991, Ziua Mondială a Diabetului la data de 14 noiembrie, la propunerea Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În 2007, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat rezoluţia 61/225, prin care 14 noiembrie este și Ziua Naţiunilor Unite, concomitent cu Ziua Mondială a Diabetului, pentru a crește atenţia asupra evoluţiei acestei
patologii (1,2).

În fiecare an, această zi este centrată pe o temă legată de diabet (uneori fiind repetată câţiva ani), în funcţie de provocările fiecărei perioade, tema anilor 2021-2023 fiind „accesul la îngrijirea diabetului”.

La 100 de ani de la descoperirea insulinei, milioane de oameni cu diabet din întreaga lume nu pot avea încă acces la îngrijirea de care au nevoie.
Ziua sau Săptămâna Mondială a Diabetului înseamnă și cea mai mare campanie de luptă împotriva diabetului condusă de IDF, la nivel global.

Cuprinde o serie de evenimente știinţifice dedicate personalului medical, evenimente derulate în stradă, cu publicul larg (centre de recoltare pentru dozarea glicemiei și a hemoglobinei glicate, pentru a demonstra simplitatea cu care se poate diagnostica diabetul etc.).

Un punct foarte important este reprezentat de conferinţele de presă, la care sunt invitaţi, ca participanţi activi, personalităţi din politică și administraţie, acesta fiind momentul informării lor despre pericolul indus de dezvoltarea pandemică a diabetului zaharat (1).

Sigla Zilei Mondiale a Diabetului este cercul albastru, simbolul global pentru diabet, care în diferite culturi reprezintă viaţa și sănătatea. Logoul a fost creat în 2007 pentru a marca adoptarea Rezoluţiei Naţiunilor Unite.

Culoarea albastră reflectă cerul care unește toate naţiunile și este culoarea drapelului Naţiunilor Unite. Aceste campanii de conștientizare în rândul publicului larg a problematicii diabetului zaharat sunt foarte importante, în condiţiile în care aproape jumătate dintre pacienţii cu diabet nou-descoperiţi prezintă complicaţii cronice ireversibile, iar cei care nu urmează un tratament corect pot dezvolta aceste complicaţii.

Povara bolii cronice de rinichi

Una dintre complicaţiile de temut ale diabetului zaharat este boala cronică de rinichi (BCR), care apare la 40-60% dintre pacienţii cu diabet – până la șase din zece pacienţi cu diabet zaharat (DZ) de tip 2 pot dezvolta BCR.

Această complicaţie devine principala cauză a terapiilor de substituţie cronică a funcţiei renale, înaintea hipertensiunii arteriale și a bolilor primitive renale (3).

Declinul funcţiei renale este un factor predictor pentru creșterea mortalităţii cardiovasculare în BCR, mortalitate care este de șase ori mai mare la acești pacienţi decât riscul de a evolua către BCR în stadiul terminal. Așadar, o mică parte dintre acești pacienţi au șansa de a ajunge la terapii de substituţie cronică a funcţiei renale: dializă sau transplant renal (4-6).

Dar vestea bună este că, recent, a primit aprobarea Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) un medicament din clasa inhibitorilor transportorilor 2 de Sodiu-Glucoză (iSGLT2), care, în afară de rolul lui în echilibrarea diabetului zaharat, are și acţiune de prevenţie și de tratament pentru BCR și insuficienţa cardiacă.

În Europa, la ora actuală, dapagliflozin (Forxiga) este singurul din clasă care are această recomandare, dar sunt în derulare o serie de alte studii clinice pentru alţi iSGLT2, care își parcurg lungul drum al analizei și publicării datelor urmate de obţinerea aprobărilor organismelor de decizie.

Aprobarea folosirii dapagliflozin (Forxiga) pentru prevenţia și tratamentul BCR a deschis o nouă eră în tratamentul acestor bolnavi.

Diagnosticul BCR presupune explorarea precoce și în dinamică a ratei filtrării glomerulare (RFGe) și a raportului albumină/creatinină urinară (RAC) (7,8).

Diagnosticul și intervenţia precoce pot încetini progresia bolii, pot menţine funcţia renală și pot reduce complicaţiile pacienţilor cu BCR, atât cele cardiovasculare, cât și cele renale, atât la pacienţii cu diabet, cât și la cei fără diabet (8,9).

Publicarea rezultatelor studiului DAPA-CKD (A Study to Evaluate the Effect of Dapagliflozin on Renal Outcomes and Cardiovascular Mortality in Patients With Chronic Kidney Disease) în 2020 a dus la obţinerea aprobării folosirii dapagliflozin (Forxiga) pentru prevenţia și tratamentul BCR, deschizând o nouă eră în tratamentul acestor bolnavi (7-9).

Principalele efecte fiziologice ale inhibării SGLT2

Tratamentul are ca efecte creșterea glicozuriei, scăderea glicemiei și a glucotoxicităţii. Scade rezistenţa la insulină, crește funcţia celulelor β, scade greutatea corporală.

De asemenea, cresc natriureza și diureza osmotică, scade volumul fluidelor interstiţiale și cel plasmatic, scade tensiunea arterială, scade presiunea glomerulară, prin vasoconstricţia arteriolei aferente glomerulare, sunt reduse hiperfiltrarea glomerulară și proteinuria (10-14).

Este redusă activitatea sistemului renină angiotensină aldosteron (SRAA) și a sistemului nervos simpatic (SNS) (15,16). În plus, sunt diminuate inflamaţia și fibroza, cresc hematopoieza, nivelul hemoglobinei și hematocritului, oxigenarea ţesuturilor (10,12).

Studiul DAPA-CKD este valoros deoarece subliniază clar importanţa măsurării RAC ca biomarker în asistenţa primară, diabetologie, endocrinologie, cardiologie, nefrologie, pentru a identifica persoanele care sunt candidate pentru administrarea inhibitorilor SGLT2, indiferent de starea cardiovasculară.

Obstacole precum inerţia terapeutică, costul suplimentar și povara pilulelor vor fi depășite în beneficiul cât mai precoce al
pacienţilor (17).

Studiul CREDENCE (Evaluation of the Effects of Canagliflozin on Renal and cardiovascular Outcomes in Participants With Diabetic Nephropathy), care a vizat canagliflozin, un alt iSGLT2, ale cărui rezultate s-au publicat în 2019, a demonstrat o acţiune benefică renală și cardiovasculară la pacienţii cu diabet zaharat, lăsând deschisă întrebarea dacă aceste rezultate pot fi extrapolate și la pacienţii cu BCR nediabetică (17).

În Europa, la ora actuală, singurul medicament care are indicaţie de a fi folosit în BCR cu sau fără diabet zaharat este dapagliflozin.

Publicitate
Advertorial AstraZeneca 259 x 390 mm-grafice

Citiți și: Diagnosticat și tratat, diabetul zaharat nu mai este o condamnare

 


Notă autor:

Bibliografie
https://worlddiabetesday.org/ (accesat în data de 2.11.2021)
https://www.un.org/en/observances/diabetes-day (accesat în data de 2.11.2021)
Xie Y, et al. Analysis of the Global Burden of Disease study highlights the global, regional, and national trends of chronic kidney disease epidemiology from 1990 to 2016. Kidney Int. 2018;94:567–581
Fox C, et al. Associations of kidney disease measures with mortality and end-stage renal disease in individuals with and without diabetes: a meta-analysis. Lancet. 2012; 380:1662-1674
Jitraknatee J et al. Prevalence and Risk Factors of Chronic Kidney Disease among Type 2 Diabetes Patients: A Cross-Sectional Study in Primary Care Practice (2020) 10:6205
Parving HH, et al. Prevalence and risk factors for microalbuminuria in a referred cohort of type II diabetic patients: A global perspective. Kidney Int 2006;69:2057–2063
Heerspink HJL, et al. Dapagliflozin in Patients with Chronic Kidney Disease. N Engl J Med 2020;383:1436–1446
Kidney Disease: Improving Global Outcomes (KDIGO) Diabetes Work Group. Kidney Int. 2020;98(4S):S1–S115
ADA Standards of Care 2021
Heerspink HJL et al. Renoprotective effects of sodium-glucose cotransporter-2 inhibitors. Kidney Int. 2018;94(1):26-39
Van Baar MJB et al. SGLT2 Inhibitors in Combination Therapy: From Mechanisms to Clinical Considerations in Type 2 Diabetes Management. Diabetes Care. 2018; 41(8):1543-1556
Tamargo J. Eur Cardiol. Sodium-glucose Cotransporter 2 Inhibitors in Heart Failure: Potential Mechanisms of Action, Adverse Effects and Future Developments. 2019;14(1):23-32
Sano M and Goto S. Possible Mechanism of Hematocrit Elevation by Sodium Glucose Cotransporter 2 Inhibitors and Associated Beneficial Renal and Cardiovascular Effects. Circulation. 2019;139:1985-1987
Farmakis D et al. Eur J Heart Fail. Sodium-glucose co-transporter 2 inhibitors: ‚a tale of two sisters’, diabetes and heart failure. 2020; 22:1259-1262
Shin SJ et al. Effect of Sodium-Glucose Co-Transporter 2 Inhibitor, Dapagliflozin, on Renal Renin-Angiotensin System in an Animal Model of Type 2 Diabetes. PLoS One. 2016; 11:e0165703. https://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0165703. Accesat în 15 martie, 2021
Sano M. A new class of drugs for heart failure: SGLT2 inhibitors reduce sympathetic overactivity. J Cardiol. 2018;71:471-476
David Z.I. Cherney, MD, Subodh Verma. DAPA-CKD The Beginning of a New Era in Renal Protection. J A C C: Basic to translational scienc e. Vol. 6, No. 1, 2021: 7 4 – 7

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe