Newsflash
Cultură

Dincolo de suprafaţa lucrurilor

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - apr. 18 2013
Dincolo de suprafaţa lucrurilor
   Conf. dr. Virgil Pătraşcu este un dermatolog de profunzime, dar nici în literatură nu rămâne la suprafaţa lucrurilor. Este şi părerea specialistului în domeniu, prof. univ. Marian Barbu, prefaţatorul volumului Nopţi fulgerate, înnegurate zile, publicat recent la Craiova (Editura Sitech). Este un volum care aduce laolaltă versuri şi proză mustind de trăiri şi de întoarceri spre viaţa ca viaţă. Găsim aici duioşia poetului faţă de copilul care a fost: „Într-o vară cam ploioasă/Agăţat de curcubeu/Am plecat tiptil de-acasă/Cu speranţa de-a fi zmeu“ (Amintiri din copilărie). Găsim dorul de locurile natale: „M-am visat acasă mai mult decât am stat“ (Copiilor mei). Când revine în sat, realizează trecerea timpului: „Ierburile crescuseră peste măsură/Doar buturuga la locul ei“ (Întoarcere târzie).
   În viaţa reală, vârsta maturităţii îi aduce poetului un plus de luciditate: „Astăzi se vinde tot şi toţi ne vând/Ia ascultaţi lucizi reclamele din târg!“ (Lumi paralele). Sau: „Se vinde ziua de mâine la preţ redus“ (Noaptea întrebărilor). În acest context, deplânge soarta ţăranului român: „Ce vremuri, Doamne, să devin ţăran de muzeu“ (Badea Ion). Un sentiment acut de neputinţă îşi face simţită prezenţa: „Femeie, e linişte-n noapte, m-apasă pustiul/Stă vremea răsturnată în trupurile noastre“ (Însemnări târzii). Dar conşti­inţa unei anume responsabilităţi îl chinu­ieşte: „Judecaţi de copii, ne întrebăm:/Vom fi trecut sau nu în istorie?“ (Introducere la lecţia de istorie). În locul vânzărilor de oameni şi de vremi, susţine cu hotărâre o educaţie a înţelegerii şi păcii depline: „Hai să privim copiii cum cresc/Chiar vizitarea muzeului cu arme/Va fi interzisă un timp“ (Nu uitaţi).
   Ironia şi autoironia însoţesc cu aplomb şi farmec metafora: „Pentru că toate sunt la rândul lor/Anul acesta s-a hotărât/Să aniversăm facerea lumii./Fiecare a adus câte ceva/Un copil/Un gând bun/Ani de închisoare/Uciderea Domnului pictat în ulei,/Cartea cu prieteni,/Toate la Cina de taină./Câtă luciditate!“ (Aniversare).
   Am schiţat, în linii mari, câteva din reperele interioare ale unui medic, dobândite printr-o susţinută introspecţie şi printr-o necurmată confruntare cu semenii şi cu viaţa. O lume interioară la care cititorul însuşi are acces graţie acelor calităţi ale creatorului, pe care le detaliază şi le susţine cu argumente convingătoare prefaţatorul. Oltean de origine, admirator al lui Marin Sorescu, căruia îi închină parcă de fiecare dată un gând, poetul Virgil Pătraşcu se adresează, cu dragoste, mamei sub titluri ca: „În semn de recunoştinţă“, „Cântec pentru mama“, „M-am întors acasă, mamă“. Dar poetul este şi prozator, fiul este şi părinte. Când fiul său, cu merite recunoscute interna­ţional, s-a stins prematur din viaţă, durerea s-a revărsat nu doar în vers („Copilul a atins prea devreme piscul visat/ţi-a fost uşor, Doamne, la cer de înălţat?“ – Suflete la marginea lumii), ci şi în proză, cu un acelaşi iz de revoltă („De ce, Doamne, de ce?“).
   Proza scrisă în afara doliului rămâne fermecătoare, cu trimiteri izbutite în lumea şi cultura satului, cu dragoste adâncă pentru „Oamenii pământului“, în ajutorul cititorului adăugând, nu o dată, câte un mic dicţionar de „regionalisme“.
   Poate suna ciudat, dar călătoria pe care medicul Virgil Pătraşcu o întreprinde în sinele propriu nu este doar beletristică, ci deopotrivă cunoaştere ştiinţifică şi metodă de tratament. Sper că aceia care iubesc medicina holistică vor lua aminte la ceea ce face autorul acestui volum şi vor extrage învăţături pentru profilaxia şi vindecarea multora dintre suferinţele noastre.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe