Un studiu condus de compania Lufthansa a scos la iveală că la peste 9.000 de metri altitudine, pragurile de percepție pentru gustul sărat și dulce scad cu 30% până la 40% în comparație cu felul în care percepem aceste gusturi la sol.
Mâncarea din avion este de multă vreme subiect de glume, dar dincolo de umor, această mâncare nu tocmai gustoasă are o explicație științifică complexă. Așa că un studiu recent vine cu o explicație pertinentă care ne ajută să înțelegem de ce felurile de mâncare servite în avion au gust fad, par lipsite de aromă și de gust sau pur și simplu le percepem ca fiind diferite atunci când zburăm la mare altitudine. Înțelegerea acestui fenomen al mâncărurilor fade din avio începe cu fiziologia corpului uman și cu mediul unic din interiorul unei cabine de avion presurizate, scrie The Jerusalem Post.
La o altitudine de peste 9 kilometri, presiunea din cabina avionului este semnificativ mai scăzută decât presiunea de la nivelul mării, în ciuda circulației aerului și în ciuda construcției etanșe a avionului. Nivelul umidității din avion scade extrem de mult, uneori sub 12%, un procentaj similar cu cel al condițiilor din Deșertul Sahara, arată sursa menționată. În același timp, există o scădere notabilă a presiunii parțiale a oxigenului. Drept rezultat, fiecare inspir aduce mai puțin oxigen în organism, lucru care poate reduce ușor circulația sangvină către anumite organe răspunzătoare de unele simțuri, cum este mirosul.
Aceste schimbări din cabina avionului au un impact direct asupra simțurilor gustativ și olfactiv. Mirosul, care este răspunzător de mare parte din ceea ce noi percem ca fiind „gustul” mâncării, este îndeosebi afectat atunci când călătorim cu avionul. Căile respiratorii de la nivelul nasului se usucă, receptorii olfactivi sunt mai puțin stimulați, iar transmiterea informației referitoare la miros către creier este una slăbită. Gustul, responsabil pentru detectarea alimentelor dulci, sărate, acre și amare, ajunge să fie și el afectat de altitudinea mare.
Un studiu condus de compania aeriana Lufthansa a arătat că la o altitudine de peste 9.000 de metri, percepția pragurilor pentru gustul dulce și gustul sărat scade cu 30% și, respectiv, cu 40% în comparație cu situația în care persoanele s-ar afla la sol. În contrast, gustul amar și gustul resimțit la alimentele picante sunt mai puțin afectate, ceea ce explică de ce alimente precum sucul de roșii sau sosurile picante gen curry au adeseori gust mai bun în timpul unei călătorii cu avionul.
Sursa foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/tray-food-on-airplane-air-travel-2439158719
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe