Newsflash
Internaționale

Cum va arăta sfârșitul pandemiei de COVID-19?

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - nov. 19 2021
Cum va arăta sfârșitul pandemiei de COVID-19?

Specialiștii nu pot face estimări privind durata pandemiei, dar aceasta va fi influenţată de imunitatea colectivă.

fotostire1Răspunsul la întrebarea „Când va lua sfârșit pandemia de
COVID-19?” depinde și de răspunsul la întrebarea „Ce este o pandemie și cum o putem deosebi de o epidemie” – iar în acest sens, ce contează de fapt este amploarea măsurilor care se impun pentru a o ţine sub control, spune dr. Arnold Monto, profesor de Epidemiologie la Universitatea din Michigan, șeful Comitetului consultativ privind vaccinurile și alte produse biologice în cadrul FDA (Food and Drug Administration).

Într-un articol publicat de CNN, specialistul a declarat că în actuala situaţie există o parte bună, și anume, eficacitatea vaccinurilor, și o parte mai puţin bună – capacitatea virusului de a se transforma și de a evolua. De aceea, nu se știe dacă va exista o periodicitate sezonieră a circulaţiei virusului SARS-CoV-2, similară gripei. Există însă această așteptare, având în vedere că majoritatea virusurilor respiratorii debutează prin manifestări sezoniere.

Încă din 2020, Organizaţia Mondială a Sănătăţii estima că virusul SARS-CoV-2 poate să devină endemic și să nu dispară niciodată. După cum explică dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase și Alergice din SUA, într-o pandemie există la un moment dat o fază de decelare, apoi o fază de control și, în final, o fază de eliminare și de eradicare.

Oficialii speră ca actuala pandemie să ajungă la un nivel minim, chiar dacă virusul nu este eliminat în totalitate, astfel încât să nu aibă impact major pe sănătatea publică sau pe modul în care ne desfășurăm
viaţa. Tranziţia de la pandemie la endemie presupune dezvoltarea imunităţii la nivel populaţional, explică dr. Philip Landrigan, pediatru și epidemiolog la Boston College, care a lucrat timp de 15 ani pentru CDC.

În SUA, proporţia populaţiei vaccinate anti-COVID este de 58% și ar trebui să crească la 80%-90% pentru a se obţine un nivel protector de imunitate, completează medicul. Pentru a controla răspândirea pojarului, de exemplu, imunitatea la nivel populaţional a trebuit să ajungă la minimum 95%.

Chiar și în aceste condiţii au apărut focare de rujeolă în grupuri de persoane care nu au fost vaccinate, în condiţiile în care virusul a fost adus în comunitate de o persoană care călătorise în afara ţării. Însă aceste focare apar pe un fundal cu aproape zero cazuri sau cu puţine cazuri.

Citiți și: De ce nu se vaccinează românii




Notă autor:

https://edition.cnn.com/2021/11/08/health/covid-19-pandemic-endgame-wellness/index.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe