
Conf. dr. Sorin TUȚĂ
vineri, 23 februarie 2018
Cartea de față umple cu succes un gol în literatura de specialitate, fiind singura de acest fel, ce face o tranziție de la fundamentele științifice și recomandările terapeutice din ghidurile recunoscute internațional, la măsurile practice, concrete de aplicare a acestora la patul bolnavului neurologic. Sunt prezentate clar, cu o finalitate practică, decelarea problemelor specifice fiecărui pacient și fiecărei patologii, urmate de adaptarea concretă a tehnicilor de îngrijire în afecțiuni atât de invalidante, cum ar fi accidentul vascular cerebral, scleroza multiplă, boala Parkinson, epilepsia sau demențele, dar și de pregătire a pacienților pentru investigații de tipul imageriei de rezonanță magnetică sau electroencefalografiei.
Cele peste trei sute de pagini ale cărții îmbină cele mai recente informații despre mecanismele patologice, criteriile diagnostice și recomandările de terapie, cu precizări privind modalitatea de organizare și componența unei echipe de terapie a pacienților cu patologie neurologică. De asemenea, sunt precizate atribuțiile membrilor echipei, mai ales detalii practice privind rolul și etapele de parcurs ale asistenților medicali în fiecare situație clinică legată de bolile neurologice cele mai frecvente. Limbajul medical de specialitate este cert adecvat publicului țintă, organizarea subiectelor și punerea în pagină ierarhizată a noțiunilor fac ușor de parcurs fiecare capitol. Îmbinarea elementelor avansate de cunoaștere a patologiei neurologice cu cele practice, concrete, de îngrijire a pacientului, a tipului și modului de administrare a medicației, de evaluare a stării clinice, recunoșterea complicațiilor, dar și asigurarea unui suport psihologic și reintegrare socială pentru o largă paletă de boli neurologice a fost posibilă prin colaborarea și coordonarea competentă a unui colectiv experimentat de specialiști – reputați medici neurologi și asistenți medicali ce activează în acest domeniu. Formarea în viitorul cât mai apropiat a unor generații de asistenți medicali specializați în domenii cum ar fi neurologia și având o activitate practică realizată în aceste secții de profil este un deziderat în țara noastră, dar care a dovedit deja beneficii în alte țări.
Un bun exemplu este reducerea mortalității pacienților cu accident vascular cerebral (AVC) prin tehnici de îngrijire specifică în unități de terapie neuro-vasculară dedicate, cu personal antrenat și instruit specific pentru îngrijirea acestor pacienți, fapt ce a dus la reducerea ratei complicațiilor letale. Această carte poate fi un foarte bun sprijin profesional nu doar pentru cadrele medicale în formare și studenți, dar și pentru perfecționarea personalului medical în activitate, ce poate beneficia de informații la zi, sintetice, dar precise cu privire la diagnosticul, terapia și tehnicile de îngrijire specifice pacienților cu patologie neurologică.