Newsflash
Cultură

Studii atent elaborate

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - dec. 5 2011
Studii atent elaborate
   Editorialul numărului 3/2011 al revistei THERAPEUTICS, PHARMACOLOGY AND CLINICAL TOXICOLOGY (semnat de conf. dr. Monica Luminos) este dedicat „Dezvoltării studiilor universitare de doctorat în domeniul medicinii dentare“ – proiect al UMF „Carol Davila“ Bucureşti, cofinanţat de Fondul Social European prin Programul operaţional sectorial pentru dezvoltarea resurselor umane 2007–2013 şi inclus în prioritatea nr. 1 – Educaţie şi formare în sprijinul creşterii şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere. Obiectivul proiectului este adaptarea programului actual de doctorat pentru medicina dentară la noile cerinţe ale cercetării ştiinţifice din spaţiul european, concomitent cu asigurarea unui training doctoral de nivel european prin colaborări cu universităţi din Uniunea Europeană, în domeniul medicinii dentare. Aflat în al doilea an de implementare, proiectul va face bilanţul realizării obiectivelor sale în primul trimestru al anului 2012.
   Studii atent elaborate sunt semnate în cuprinsul revistei de cercetători de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“, cu tematici ca: un tratament antimicrobian în infecţii cu streptococi din grupul A beta-hemolitic, rezistenţa la tratament a bacteriei Acinetobacter baumannii în infecţii intraspitaliceşti, testările cu antibiotice împotriva lui Helicobacter pylori. La acestea se alătură diverse alte contribuţii ale celor de la UMF „Carol Davila“, privind: efectul tratamentului gravidei cu antiretrovirale asupra nou-născutului, plumbul la pacienţii cu suferinţe renale cronice, stresul oxidativ şi antioxidanţii în tumorile cerebrale etc. Un material al unui grup de cercetători din Finlanda are în vedere pesticidele. Din Cluj-Napoca vin idei cu privire la tratamentul rinitei alergice, iar dr. Mihaela Bujor-Moraru semnează un studiu privind diagnosticarea toxoplasmozei în sarcină, cu implicaţii medicale, legale şi etice. Nu în ultimul rând, sunt şi cercetările neurologilor: stimularea regenerării nervoase cu ajutorul unor combinaţii de materiale compozite şi biomolecule, într-o lucrare intitulată „Observaţii asupra conducerii nervoase şi asocierea celulelor stem“, a unei echipe de cercetători de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni”. Un alt material este cel dedicat structurilor transportoare şi receptoare pentru neurotransmiţători semnat de Svein G. Dahl, din Norvegia. Pediatrii publică o prezentare de caz: „Un caz de Nail-Patella la copii“, iar medicii dentişti aduc în atenţie placa microbiană, cu o evaluare in vitro a eficacităţii substanţelor antimicrobiene la pacienţii trataţi cu dezinfectanţi ortodontici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe