Newsflash
Cultură

Respectul de sine îngheaţă?

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - feb. 14 2012
Respectul de sine îngheaţă?
   B1 TV. Emisiunea „Pasul Fortunei“. Realizatoarea – Urania – face prevestiri „din off“, chipul ei nu se vede. Nimic filmat, doar fotografii înlănţuite, muzică şi vocea absentei. „Radioviziune“? (O glumă banală: inventatorul X vrea „să ucidă“ televiziunea. „Cum?“, întreabă interlocutorul. „Fac un radio în culori!“ vine răspunsul.) „Pasul Fortunei“ e „radio în culori“. Nepăsarea realizatoarei faţă de cerinţele telegeniei şi faţă de telespectatori va fi sancţionată, însă tot prin nepăsare, veţi vedea. După ce Urania oferă o prezentare generală a perioadei, urmează horoscopul pe zodii.Berbecii vor fi stresaţi, subiectivi, nervoşi, pentru că au „o bază astrală iritantă“. Taurii renunţă la idei, dorinţe, patimi, pasiuni. Gemenii au parte de conflicte cu femei sau de natură feminină. Racii vor avea probleme de sănătate sau de statut. …Şi – stop! Brusc, peste biata Urania, intră ştirile. Dacă până aici veştile n-au fost prea îmbucurătoare, la ştiri ele sunt de-a dreptul rele, inclusiv cele de exprimare: „Se circulă cu dificultăţidin cauza unui accident produs din cauza (s. n.) ninsorii abundente“. Ştirile înving deplin şi definitiv previziunile Uraniei. După „ştiri“, urmează alte ştiri, „Ştirile principale“. „Pasul Fortunei“ nu mai urmează. …Nemângâiaţi rămân Leii, Fecioarele, Balanţele, Scorpionii, Săgetătorii, Capricornii, Vărsătorii şi Peştii. Ei n-au aflat nimic despre posibile întâlniri cu Venus, cu Soarele, cu Luna Neagră. Fără scuze, fără explicaţii din partea postului de televiziune. E ger. Respectul lui faţă de sine, faţă de Urania, faţă de telespectatori – e bocnă.
   Apar şi cazuri individuale. În plin cod galben, reporterii tv ieşiţi în gerul cosmic şi viscolul de afară se descurcă greu. Pe ecran apare autospeciala unei televiziuni, staţionată în Drumul Taberei, între intersecţia Moghioroş şi staţia RATB Poiana Muntelui. Motorizată ca o tanchetă, îşi susţine cochet parabolica ce pare că sfidează aristocratic lumea. Ninge compact şi viscolit, fulgii modulează pixelii şi aflăm că RATB-ul circulă rar. Reporterul îşi suflecă credibilitatea şi exclamă: „Priviţi cum ninge, zăpada se depune, iar eu nu văd decât o singură maşină cu plug trimisă la degajarea străzii!“. Glasul lui răzbeşte tragicomic prin intemperii, ca un măcănit de răţoi Donald la ananghie. În prim-plan expune o faţă de începător crispat, căruia şefii i-au poruncit să fie critic şi incisiv. Ţine microfonul wireless ca un bebeluş care manipulează o suzetă. Şi poanta: cine a ieşit exact în acele clipe pe stradă putea să constate, contrar afirmaţiilor reporterului, prezenţa a nu mai puţin de trei maşini care îndepărtau, la distanţe de aproximativ 150–200 de metri una de alta, zăpada. Ziaristul ştia sau nu voia să ştie cât de departe era realitatea de ceea ce spunea el? Vizibilitate redusă? Există o vârstă anume la care reporterul ajunge să vadă clar adevărul şi să înveţe respectul de sine?
   Ne potolim dezamăgirea plonjând în cunoscute zone de profesionalism. Cătălin Ştefănescu are drept invitat la „Garantat 100%“ un universitar original, care ţine cursuri despre tarot şi alchimie, pentru marele public. O face însă complet diferit de felul agresiv al autorilor de lucrări care inundă tarabele oferind pretinse reţete de mers la sigur celor care caută Calea, Adevărul şi Viaţa. Invitatul nu predică în seminarii, ci tratează subiectele neutru, distant, cu obiectivitate ştiinţifică, nu se crede profet, nu vrea prozeliţi, vrea doar să informeze cinstit, după ce s-a documentat cu seriozitate, apelând nu numai la glose şi exegeze, ci şi la vechi tratate originale. Spune că astfel reuşeşte să demonteze nu numai şarlataniile istorice ale multor practicanţi în domeniile evocate, ci şi prejudecăţile unora din exterior în legătură cu subiecte pe care, în realitate, nu le cunosc. Cu totul remarcabil este respectul cu care Cătălin Ştefănescu îşi tratează invitatul, telespectatorii şi colegii. Îi salută pe membrii formaţiilor invitate în platou pentru a-i susţine atmosfera, pentru a predispune la reflexii pe tema dată, adresându-se fiecăruia, cald, pe numele mic. Când are de-a face cu interpreţi de origine maghiară, rosteşte o vorbă, un salut în limba lor, ca tot ardeleanul care a copilărit cu prunci maghiari, le-a învăţat limba şi sufletul, personalizat. Un „szia!“ pronunţat impecabil, tradus prin „bună!“, exprimă chiar între maghiari consideraţie şi bucurie, ca între prieteni adevăraţi. Respectul de sine şi de ceilalţi – la el acasă, aşadar.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe