Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Primiţi cu telespectatorii?

Viața Medicală
Dr. Eugenia GROSU-POPESCU vineri, 23 noiembrie 2012
   A plecat dintre noi Iura, adică veşnic tânărul şi nemuritorul Iurie Darie, cel talentat şi bun, care ne-a învăţat pe toţi ce înseamnă să ai un suflet mare şi două mâini drepte. Pentru că el nu doar scria, ci şi desena cu ambele mâini. Şi se juca cu copiii, îi distra, îi învăţa cum se apără florile de oile neştiu­toare şi cum se apără planeta de uriaşii baobabi. Când, în cele din urmă, s-a întâlnit cu şarpele şi s-a dus pe steaua lui, un pilot care îl iubea nespus, pentru că el era prinţ şi pilotul era rege, i-a trimis militarii săi pentru onoruri. Ori de câte ori vom privi, de acum încolo, cerul, o stea anume va cânta pentru noi toţi şi ne va încânta. Cu astfel de trăiri l-au însoţit mulţi telespectatori pe Iurie Darie spre mormânt.
   Nu mică le-a fost, însă, unora indignarea faţă de buletinele de ştiri, care, imediat după vestea dispariţiei marelui îmblânzitor de vulpi („limpede nu vezi decât cu inima“, îi spusese vulpea Micului Prinţ), au transmis, în cor, pe mai toate canalele de actualităţi deodată, imaginea „total nepotrivită“, în slip şi cu perucă, a unui „om al legii“, pe care un bine­voitor dornic să ne distreze o postase pe internet şi alţi binevoitori o difuzau acum frenetic pe micile ecra­ne „fără să le pese de context“. Reacţiile tele­spec­tatorilor au fost dure – pe internet – la adresa televi­ziunilor insensibile şi fără de morală, dar dânsele vor fi consemnat gestul oamenilor ca pe o creştere de rating şi nu ca pe o scădere a respectabilităţii şi a profesionalismului lor în ochii privitorilor.
   Alte opinii, despre alte subiecte. „Televiziunile ţin să ne demonstreze că pot face telenovelă din orice. Prin telenovelă înţelegând surogate de imagini ale lumii, preferând plimbarea camerei la superficia realităţii. Un recent prilej, mediatizat mai ceva ca superstormul Sandy, este oferit de reclamaţia unei cliente care se plânge televiziunii că a descoperit mucegai în produsele unei patiserii. Sesizându-se prompt, ca pompierii şi SMURD-ul, echipa vine instant la sediul firmei. Este invocat aspectul vizual suspect, îndeosebi culoarea verde a incluziunii incriminate. Patronul se apără: «Verde poate fi lămâia necoaptă, care s-a folosit aici». Jurnalistul ignoră insuficienţa elementelor care să întemeieze cât de cât prezenţa mucegaiului: mirosul, micelii observabile la microscop, obligatoria examinare a fluxului tehnologic din patiserie, spre depistarea breşelor posibil favorizante ale dezvoltării sporilor. Sămânţă de vorbă şi atât.“ (M. B., cu acordul semnatarului)
   Şi o constatare neutră cu o propunere de mai bine pentru limba română. „În cadrul unui clip de senzaţie şi real suspans, se foloseşte expresia «înţelegere între gentlemeni», de la cunoscuta gentlemen’s agreement. În mediul de afaceri anglo-saxon, este vorba de o înţelegere verbală, între oameni de onoare. Pentru evitarea conotaţiilor parazite, în limba română ar fi mai potrivită expresia contract verbal.“ (A. I., cu acordul semnatarului)
   După ce am parcurs mai multe şi am ales doar aceste câteva opinii ale telespectatorilor, pentru o concluzie optimistă, vom recurge la vechea constatare că există două modalităţi de a învăţa pe cineva ceva: fie oferindu-i un model atrăgător de comportare, fie servindu-i un antimodel, pe care să-l respingă energic. La fel ca în exemplele de mai sus.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC