Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Părintele Arsenie Boca, păstor al sufletelor în România comunistă

Viața Medicală
Elena SOLUNCA miercuri, 4 decembrie 2013
   Părintele Arsenie Boca este cinstit de mulţi români, cu osebire cei din Transilvania, ca un sfânt, cum ne conving miile de pelerini care se duc la mormântul său de la Mănăstirea Prislop ca la un loc binecuvântat. Medicul psihiatru Alexandru Popescu-Prahovara face ca acest nume atât de drag sufletelor noastre să fie cunoscut şi dincolo de hotarele ţării, odată cu publicarea articolului „Fr. Arsenie Boca: Guide of souls in Communist Romania“ în nr. 18 din 2013 al revistei Keston Newsletter, publicată la Oxford, în Marea Britanie. Studiul monografic prezintă personalitatea carismatică a părintelui Arsenie Boca (1910–1989), activitatea sa de preot duhovnic, teolog şi iconar, trăitor profund şi iscusit tălmăcitor filocalic. Distinsul medic psihiatru, îndrumător pastoral şi cercetător ştiinţific la Balliol College de la Universitatea din Oxford, reuşeşte să ofere un portret fidel al acestui martir al neamului şi o face din perspectiva psihiatriei istoriei şi a renaşterii spiritualităţii româneşti ca o sfidare faţă de o vreme a amăgitorului succes al ideologiei materialiste. De altfel, nu este de mirare, pentru că întotdeauna regimurile totalitare au făcut martiri din toţi cei care au refuzat să se închine idolilor de tot felul. Datorită lor a fost însă posibilă biruinţa Adevărului, care ne face liberi să înfruntăm fruntariile vremelniciei şi să ne împărtăşim cu lumina fără de sfârşit deopotrivă cu Iubirea, care necăzând niciodată înveşniceşte viaţa.
   Menţinându-se într-un ton riguros, monografia începe cu o prezentare a autobiografiei pe care acest mare duhovnic a scris-o pe când era în arestul Siguranţei, în 1945. În paginile care urmează, cititorul poate afla despre studiile teologice de la Sibiu, apoi la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti, unde a fost coleg cu George Emil Palade, laureat al Premiului Nobel pentru medicină şi l-a avut ca profesor pe Francisc Rainer, întemeietorul antropologiei româneşti. Tot atunci frecventează cursurile de mistică creştină ale lui Nichifor Crainic. Pleacă apoi într-o călătorie la Muntele Athos, pentru a aduce manuscrisele româneşti şi greceşti ale Filocaliei, şi trăieşte o experienţă spirituală hotărâtoare pentru viaţa de monah. Hirotonit ca preot la Sâmbăta de Sus de Nicolae Bălan în anul 1942, părintele Arsenie Boca este iniţiatorul mişcării spirituale de la Sâmbăta de Sus. Cu rădăcinile bine împlântate în acest pământ binecuvântat, mişcarea s-a dezvoltat şi a cuprins aproape întreaga ţară. Părintele a suportat cu răbdare creştinească zăbrelele văzute şi nevăzute ale Gulagului românesc – exilul la mănăstirile Brâncoveanu şi Prislop (1948–1959), interdicţia de a sluji, anii de detenţie politică în închisorile comuniste.
   Monografia cuprinde şi pagini dedicate iconografiei părintelui Arsenie Boca, o trăire în imagini a fiorului ortodox, începută în anii ’60 la Biserica „Sf. Elefterie“ din Bucureşti, continuată şi după pensionare, la Biserica din Drăgănescu. Considerată „Capela Sixtină a Orientului“, un fel de testament duhovnicesc al acestui mărturisitor, pictura pe care cei ce o văd o pun la suflet pentru totdeauna este interpretată de doctorul Popescu-Prahovara dintr-o perspectivă unitară, în care elementele tradiţionale sunt asociate condiţiei omului contemporan. Ne aflăm în faţa unei unităţi deplin armonioase între aspecte liturgice, estetice şi psiho-istorice, aşa cum sunt ele în ortodoxie. Ca o încununare, studiul se încheie cu un subcapitol dedicat Filocaliei şi cu versiunea engleză a unor apoftegme ale celui care a fost şi rămâne un mare duhovnic, a cărui viaţă şi activitate ne-au ajutat să supravieţuim, să vedem cât de osârduitor este Duhul cel insuflat omului de Creatorul său. Înainte văzător, părintele Boca a prevăzut căderea comunismului şi a înscris, la Biserica Drăgănescu, data plecării la Domnul – în scena chinurilor la care a fost supus Sf. Ştefan cel Nou, cinstit la 28 noiembrie. Aşa a şi fost, în anul 1989.
   Studiul consistent în informaţii, idei şi o subtilă duhovnicie face din lectură o meditaţie la tot ceea ce, uman fiind, ne poate deschide „Cărarea împărăţiei“, căci „viaţa pământeană e vremea semănatului, iar viaţa viitoare, vremea secerişului“.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.