Newsflash
Cultură

O altă perspectivă a oraşului

de Dr. Raluca BULEA - feb. 12 2015
O altă perspectivă a oraşului
   Legătura dintre arta fotografică şi Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti – este una îndelungată şi profundă. De-a lungul anilor, aici au fost prezentate publicului lucrări aparţinând artiştilor contemporani, dar şi câtorva dintre fotografii ale căror nume au făcut istorie. Pentru a marca ziua fotografiei de anul acesta (11 ianuarie, ziua de naştere a lui Carol Popp de Szathmári, personalitate importantă pentru români şi maghiari deopotrivă), a sosit în Bucureşti o nouă expoziţie dedicată capitalei Ungariei.
   Realizată cu ocazia aniversării a 140 de ani de la unificarea, în 1873, a celor trei oraşe, Pesta, Buda şi Óbuda – care aveau să devină astfel Budapesta aşa cum o cunoaştem astăzi –, expoziţia „Budapesta prin diafragmă“, semnată de Bernolák Béla, a fost prezentată în premieră la ea acasă cu ocazia amplului eveniment prezent la ei, ca şi la noi, Noaptea Muzeelor, dar şi cu alte ocazii de-a lungul anului 2013. Din anul 2014, expoziţia a început să călătorească, poposind la Moscova, iar de la noi va ajunge la Sofia, apoi şi pe alte meleaguri.
   Încă de la primele imagini, remarcăm faptul că autorul ne prezintă oraşul într-un fel în care noi singuri, ca simpli trecători, nu am putea să o facem. De undeva de sus, de la aproape 100 de metri înălţime, de pe acoperişurile unor monumente importante, precum Parlamentul sau Galeria Naţională de Artă, fotograful surprinde detalii care ne întregesc percepţia pe care o aveam faţă de fiecare zonă în parte. Mai mult decât atât, Bernolák Béla a ales ca şi imprimarea imaginilor sale să se facă într-un fel aparte, folosind o hârtie specială, asemănătoare unei pânze, apropiindu-se în acest fel de pictură.
   Însă nu numai perspectiva este specială în această expoziţie. Se observă de la bun început că fotograful a făcut din oraşul său un adevărat obiect de studiu, revenind în aceleaşi locuri de multe ori, pentru a avea o viziune mai amplă, şi multiple valenţe conferite de diferitele momente ale zilei, anotimpuri ale anului, şi condiţiile deosebite de vizibilitate. Răsărit sau crepuscul, plină zi ori miez de noapte, perfect conturate sau abia desprinse din ceaţă, fiecare ne transmite o altă stare şi o altă frumuseţe a locului, şi ne stârnesc mai mult cheful de plimbare. Având, nici că s-ar fi putut altfel, Dunărea ca fir călăuzitor, trecem pe lângă celebrele sale poduri şi poposim puţin pe Insula Margareta, pentru a admira mai apoi monumentele emblematice de pe cele două maluri ale fluviului: Parlamentul, Teatrul Naţional şi Palatul Artelor, Bastionul Pescarilor, Palatul din Cetatea Buda, dar şi vechile sale turnuri şi porţi. În final, ne pierdem prin oraş, în căutarea altor monumente, statui şi pieţe cunoscute. Plimbarea e cât se poate de plăcută, iar expoziţia de la Institutul Balassi îşi închide porţile la 6 februarie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe