Newsflash
Cultură

Monografie sui generis

de Prof. dr. Dan MISCHIANU - mar. 16 2018
Monografie sui generis
Atunci când am terminat de citit monografia Metastazarea limfatică în cancerul bronho-pulmonar, scrisă de prof. dr. Teodor Horvat, dr. Natalia Motaș și dr. Cezar Motaș, m-au năpădit gândurile şi mi-am amintit brusc numele unor oameni importanţi cândva, și anume: prozatorii Liviu Rebreanu, Laurenţiu Fulga, filosoful, poetul, dramaturgul şi diplomatul Lucian Blaga, dar și regizorul Alexandru Tatos.

De la bun început, autorii monografiei avertizează cititorul asupra unor date epidemiologice de netăgăduit: cancerul bronho-pulmonar are o evoluţie epidemic globală şi în raport cu cancerele non-tegumentare la femeie se clasează ca frecvenţă după cancerul mamar, iar la bărbat tot pe locul al doilea, după cancerul de prostată. În materie de mortalitate, acest tip de cancer ocupă primul loc la nivel mondial, cu o supravieţuire globală la 5 ani de aproximativ 5%.

Publicul larg, suficient în opţiuni şi ignorant cel mai adesea, mai cu seamă de când are la dispoziţie „motoare de căutare”, împărtăşeşte câteva mituri parţial adevărate despre cancerul bronho-pulmonar. Printre acestea se numără: maladia nu este doar „apanajul” fumătorilor, ceea ce este adevărat, fiindcă şi cei care lucrează în medii riscante sunt mult expuşi, efectele fumatului, absolut întotdeauna negative, pot fi diminuate prin întreruperea acestui viciu, cancerul bronho-pulmonar nu afectează doar plămânii, ci prin metastazare întregul organism, iar odată metastazat, cancerul pulmonar nu mai poate fi tratat – aceasta fiind o falsă percepţie, dar și faptul că acesta este unul dintre cele mai agresive forme de cancer – chestiune absolut reală.

Mărturisesc faptul că această monografie este unică în peisajul publicistic de specialitate de la noi, lucru remarcat, de altfel, şi de prof. dr. Rodica Anghel, care prefaţează lucrarea: „Este prima dată când o carte de acest fel este concepută şi editată în România”. Comentariul meu critic nu poate să eludeze afirmaţia autorilor, inspirată din bibliografia unor monografii anterioare: „Aceste căi directe permit ocolirea staţiilor ganglionare mediastinale şi drenajul limfei direct în torentul sangvin; ele reprezintă substratul diseminării neoplazice precoce generalizate şi susţin teoria că boala canceroasă este o afecţiune sistemică de la debut”. Autorii ne prezintă, de asemenea, semnificaţia modelelor de drenaj limfatic şi diferenţa – importantă – pentru plămânul drept comparativ cu cel stâng. Sunt prezentate, de asemenea, într-o manieră directă şi exhaustivă căile de metastazare – pleurală ocultă, hematogenă, cea limfatică –, precum şi procedeele de diagnostic începând cu radiologia clasică, trecând prin imagistica morfo-funcţională (şi aici nu este omis importantul rol al examinărilor PET şi PET-CT) şi încheind cu diagnosticul histologic minim invaziv.

Pentru orice chirurg, indiferent de specialitate, momentul mult aşteptat este cel al tratamentului chirurgical, evident cel cu viză de radicalitate, la un pacient etichetat drept „rezecabil” şi „operabil”, cu inima strânsă atunci când efortul echipei este ştiut a fi, din păcate, doar paleativ.

Cazurile prezentate clar şi expresiv sunt asezonate de imagini CT cu sau fără substanţă de contrast, de PET-CT şi fotografii ale unor fibrobronhoscopii pre şi post operatorii foarte sugestive, ceea ce face înţelegerea mai facilă.

Bibliografia monografiei este surprinzătoare, exhaustivă aş remarca, şi nu pot să nu evidenţiez cu mândrie medico-militară menţionarea numelui unui mare şi, din păcate, de mult uitat chirurg militar român, generalul dr. Iacob Potârcă.

Aparent scrisă nu pentru cititorul obişnuit, ci doar pentru profesionistul din domeniu, monografia autorilor de la Clinica de Chirurgie Toracică a Institutului Oncologic Bucureşti (clinic a funcţionat până la 1 octombrie 2009 la Spitalul Militar Central) este deopotrivă expresia unui efort de voinţă, profesionalism şi a unei viziuni privind o tulburătoare problemă de sănătate, doar aparent greu de rezolvat. Aş rezuma scriind că autorii demonstrează că pentru a cunoaşte şi a stăpâni o boală formidabilă – cancerul bronho-pulmonar – trebuie folosite mijloace de luptă formidabile.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe