Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Lucrare unicat în peisajul literaturii medicale

Viața Medicală
Dr. Sebastian NICOLAU vineri, 21 mai 2010

    (...) Literatura de specialitate urmează acelaşi traseu, încât apariţiile editoriale depăşesc anual, arareori, un „infinit mic“. În acest context, cu lucrarea sa IZOLATE GENETICE DIN BIHOR, care a văzut lumina tiparului la editura Universităţii din Oradea, autorul, prof. dr. Marius Bembea, se dovedeşte a fi, împreună cu cei şapte colaboratori ai săi, un temerar care onorează specialitatea şi centrul universitar căruia îi aparţine. (...)

    O notă suplimentară şi originală este dată şi de problema căreia i se dedică izolatele genetice. În condiţiile în care noţiunea nu a intrat, din păcate, în cultura generală medicală şi cu atât mai puţin în limbajul medical obişnuit, credem că se impun câteva precizări semantice pe care autorul le clarifică decent, profesionist. Termenul şi-a făcut apariţia în urmă cu aproape un secol, fiind introdus de Wahlund în 1928, care l-a definit ca „o populaţie al cărei efectiv rămâne restrâns de-a lungul generaţiilor şi care schimbă un număr redus de indivizi cu alte populaţii“. Hanhart (în 1961) defineşte izolatul ca „un grup de indivizi cu un număr de strămoşi comuni mai mare decât populaţia generală; numărul mare de strămoşi comuni se explică prin consangvinizarea repetată în cursul generaţiilor“. În sfârşit, Sutter (1964) consideră izolatul ca „o populaţie în interiorul căreia fiecare individ are posibilitatea de a-şi alege un soţ“. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC