Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Istoria învăţământului medical ieşean

Viața Medicală
Prof. dr. Paul CERNEA vineri, 4 martie 2011

   Prin lucrarea FACULTATEA DE MEDICINĂ A UNIVERSITĂŢII DIN IAŞI (1879–1948), dna prof. dr. Dana Baran trece în revistă momente şi personalităţi care au dat strălucire şi individualitate acestui arc al împlinirilor înălţat, de cele mai multe ori, prin suferinţa oamenilor şi vitregirea vremurilor. Volumul este sistematizat în opt capitole, ultimul cuprinzând figurile cele mai reprezentative care au ilustrat perioada istorică aleasă de autoare. (...)
 

   Prin lucrarea FACULTATEA DE MEDICINĂ A UNIVERSITĂŢII DIN IAŞI (1879–1948), dna prof. dr. Dana Baran trece în revistă momente şi personalităţi care au dat strălucire şi individualitate acestui arc al împlinirilor înălţat, de cele mai multe ori, prin suferinţa oamenilor şi vitregirea vremurilor. Volumul este sistematizat în opt capitole, ultimul cuprinzând figurile cele mai reprezentative care au ilustrat perioada istorică aleasă de autoare.
  În deschidere, sunt prezentate primele date istorice privind învăţământul medico-farmaceutic ieşean în cadrul Universităţii Mihăilene, de la renaştere la iluminism. Acest învăţământ a parcurs un drum anevoios al afirmării întâi ca entitate statală şi apoi naţională. În formă preuniversitară, învăţământul medical a debutat în Moldova în secolul XV, prin „Şcoala de la Putna“ (1492). Sunt menţionate, în continuare „Şcoala latină de la Cotnari“ (1662) şi „Colegiul de la Trei
Ierarhi“ (1639), unde se prezentau noţiuni medicale elementare. În secolul XVIII, este menţionată „Academia Domnească de la Sf. Sava“ (1714), iar în secolul XIX deja bine-cunoscuta „Academie Mihăileană“ (1834). (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC