Newsflash
Cultură

Incendiu Colectiv: cartea „Jurnalul lui 66” este o lecție despre bine

de Florentina Ionescu - oct. 20 2022
Incendiu Colectiv: cartea „Jurnalul lui 66” este o lecție despre bine

Aseară a avut loc lansarea cărții „Jurnalul lui 66. Noaptea în care am ars“, scrisă de una dintre supraviețuitoarele incendiului din clubul Colectiv.

În spațiul vast al librăriei Humanitas de la Cișmigiu, autoarea Alexandra Furnea a purtat un dialog cu Melania Medeleanu, Marius Chivu și Lidia Bodea despre această carte „confesiune-ecorșeu”, care reprezintă debutul său în literatură. 

Alexandra Furnea Jurnalul lui 66

Evenimentul a fost moderat de Lidia Bodea, directorul Editurii Humanitas, care a ținut să sublinieze că „aceasta este o carte foarte complexă, pentru că e o carte cu multe mize. Este miza aceasta de literatură, care pesemne că va fi și miza care o va ține vie până la capăt. (...) E o carte care are și miza nu de a acuza, ci de a pune negru pe alb un diagnostic.”

Directorul editurii a adăugat că pentru ea, miza cea mai importantă a acestui jurnal este „miza binelui”.

„E o carte-lecție despre bine. (...) Într-un fel, nu tema corupției care e omniprezentă în aceste pagini mă înnebunește. Corupția mă sufocă, corupția m-a scos și are să mă mai scoată în stradă și în alte rânduri (...), dar ceea ce mă înnebunește este un efect – efectul cel mai devastator al corupției – care, după mine, e acela al strangulării binelui, al sufocării grăuntelui de bine pe care îl avem în noi”, a declarat aseară Lidia Bodea în cadrul evenimentului transmis și live, pe o rețea socială.

Alexandra Furnea avea 27 de ani când a fost rănită în Colectiv. Această carte este mărturia ei despre noaptea incendiului, despre experiența în Spitalul de Arși din București și despre consecințele corupției și nepăsării, se arată în prezentarea făcută de editura Humanitas. 

jurnalul lui 66 humanitas
Sursa foto: https://www.facebook.com/LibrariaHumanitasDeLaCismigiu/photos/a.528613327159704/5750109531676698/

 

Totuși, a precizat directorul editurii, „Jurnalul lui 66” nu este o carte vendettă, nu este o răzbunare, ci este un îndemn: „Cartea închide în ea speranța că se poate schimba ceva.”

 o societate mai funcțională și mai umană

Autoarea Alexandra Furnea a ținut să le mulțumească invitaților la dialog și celor prezenți la eveniment.

„Simt că jurnalul e pe mâini bune și că veți lua acest crâmpei din suferința mea și îl veți transforma într-un demers către o lume mai bună. Pentru că jurnalul nu s-a născut din ură, nu s-a născut din dorința de răzbunare. Nu s-a născut ca o vendettă, cum foarte frumos a spus doamna Bodea, s-a născut din iubire. În primul rând, iubire față de cei care nu mai erau și care merită o voce și cred că atât cât ne-a fost în putință, am încercat să le dau această voce și să vorbesc, într-un fel sau altul, și pentru cei care nu au mai putut să vorbească după colectiv. Și, în mod paradoxal, iubire față de România, pentru că vreau să cred că se poate să construim împreună o societate mai funcțională și mai umană. Cred că «Jurnalul lui 66» este în primul rând asta: un demers de reumanizare a societății românești, de întoarcere la niște valori fundamentale”, a declarat aseară Alexandra Furnea.

Reamintim că în 30 octombrie 2015, în clubul Colectiv din București a izbucnit un incendiu, în timpul unui concert al trupei rock Goodbye to Gravity. 186 de persoane au fost rănite, iar numărul morților a ajuns la 65.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe