Newsflash
Cultură

Fetiţa cu chibrituri, în paşi de dans

de Anca FLOREA - iun. 26 2015
Fetiţa cu chibrituri, în paşi de dans
Cunoscuta şi apreciata prim-balerină Corina Dumitrescu s-a lansat şi în calitate de coregraf, semnând, la Opera comică pentru copii, două producţii inspirate, firesc, din basme celebre – „Cenuşăreasa“ după Fraţii Grimm şi, la mijlocul lunii iunie, „Fetiţa cu chibrituri“, reinterpretând paginile scrise de Hans-Christian Andersen. Inventând personaje diverse şi derulând întreaga acţiune în paşi de dans, coregrafa a reuşit să transforme trista poveste a fetiţei – obligată să stea pe stradă, chiar şi în plină iarnă, pentru a vinde câteva chibrituri –, aducându-i alături şi noi prieteni.
Cu inteligenţă şi cu un zâmbet cald, aceasta conduce subiectul începând cu scena plină de tristeţe în care Fetiţa (Alexandra Corneanu) îi roagă pe trecători să cumpere chibrituri, aprinzându-le simbolic pentru ca flacăra să le încălzească inimile îngheţate. A schimbat apoi atmosfera, prin revenirea fetiţei în camera Bunicii (Andreea Soare), unde găseşte dragostea şi voioşia, chiar dacă reapare o undă de amărăciune atunci când bunica se îmbolnăveşte. Din nou pe stradă, eroina se reîntâlneşte cu Omul de afaceri (Daniel Manea), Măturătoarea (Oana Vâlceanu), Băiatul cu ziare (Octavian Iuga), Lustragiul (Andrei Dogaru) sau cu o familie la început distantă (Cristina Babalâc, Mihai Pricope, Andrei Ardeleanu), cucerindu-i pe toţi şi devenind prieteni.
Firul poveştii continuă cu alte întâlniri „ca din vise“, apărând şi Spiritul Soarelui (aceeaşi Andreea Soare, cu nume predestinat) şi Spiriduşii săi (Sabina Chirilă, Claudia Iagăr, Dragoş Andruţă), cu Buburuza (Andrei Dogaru), Libelula (Oana Vâlceanu) sau Furnica (Cristina Babalâc), dar şi cu Fluturele Cap de mort (Alis Gheorghe), un posibil soare devenind masa pe care se urcă o imensă Gâscă (Ştefan Tănase) pregătită la cuptor, totul într-un vârtej de dansuri şi culori încântătoare nu doar pentru cei mici. Şi pentru ca povestea să se termine cât se poate de bine, Bunica se însănătoşeşte şi dansează împreună cu toţi cei ce i-au înseninat viaţa Fetiţei cu chibrituri. Un text semnat de Bogdana Pascal şi citit expresiv de Marian Marinescu a punctat, ca o cortină, începutul şi sfârşitul basmului, vorbind despre tristeţea copilei şi despre acea flacără care încălzeşte şi luminează sufletul tuturor.
Costumele sunt multicolore şi mai ales extrem de sugestive în conturarea fiecărui personaj, concepute deosebit de plastic, într-un decor simplu ce defineşte prin câteva elemente spaţiul în care se derulează tablourile, cu căsuţe, o cameră sărăcăcioasă, un fundal pe care se profilează nori, flori sau alte imagini ce completează ambianţa, pentru ca basmul să capteze şi să fie (şi) pe înţelesul celor foarte mici (scenografa – Bogdana Pascal, proiecţii video – Robert Voiculescu). Iar în acea zi, sala era plină de copii de o şchioapă, incredibil de atenţi la tot ce se petrecea pe scenă, mulţi dansând sau bătând din palme în ritmul muzicii pe care balerinul Antonel Oprescu a ales-o într-un colaj bine gândit, melodios, cu ritmuri diverse.
Interpreţii s-au implicat cu reală plăcere în creionarea rolurilor (parte abordând câte două personaje), rezolvând cu deosebită acurateţe partitura coregrafică destul de solicitantă, „jucându-se“ cu seriozitate, fără a lăsa să se ghicească efortul sau poate oboseala lungilor repetiţii (maestru de balet Cătălin Caracaş, coordonatorul departamentului).
La final, părinţii şi copiii au fost încântaţi de spectacolul unitar, închegat şi captivant, ţesut în paşi de dans cu imaginaţie şi bun gust, fără nimic artificial sau forţat, Corina Dumitrescu dovedind că poate reinventa poveşti în aşa fel încât să fie înţelese şi gustate chiar şi fără cuvinte, doar printr-o coregrafie concepută într-o manieră modernă, fermecătoare. Şi pentru că luna iunie este luna copiilor, directorul Felicia Filip i-a întâmpinat apoi pe micii spectatori în holul teatrului şi i-a invitat la un pahar de... şampanie – evident pentru copii. Toţi au plecat spre casă cu un program de sală plin cu poze, incluzând şi prezentarea realizatorilor, dar şi a eroilor ce se perindă pe scenă, precum şi cu câteva daruri simbolice – amintire a unei reprezentaţii de balet-poveste extrem de agreabilă şi atent pusă la punct.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe