Newsflash
Cultură

Festivaluri după festival

de Anca FLOREA - oct. 26 2015
Festivaluri după festival
     Sfârșitul săptămânii a adus, în viața noastră muzicală, câteva repere interesante. Spre exemplu, stagiunea Orchestrei Naționale Radio a debutat printr-un concert deosebit, propunând și întâlnirea cu tânărul violoncelist Valentin Răduțiu. Născut și format în Germania, cu o „carte de vizită“ de invidiat, violoncelistul a cântat pe un instrument Rugieri 1686 în „Variațiunile rococo“ de Ceaikovski. Lucrarea a fost urmată de Simfonia nr. 1 de Mahler, partitură care, sub bagheta deja binecunoscutului Julien Salemkour, a fost excelent interpretată. Ansamblul a sunat dens și omogen, construind pagini ample de meditație și lirism sau momente de anvergură bine dozate, într-o desfășurare logică și unitară, mult aplaudată de public. Au fost interpretate opusuri de mare frumusețe, de o orchestră care continuă parcursul de apreciat din cadrul Festivalului „Enescu“, în care o altă creație mahleriană – monumentala Simfonie nr. 8 – a fost realizată la cote performante.
     Chiar a doua zi, la Constanța, s-a derulat un spectacol cu opera „Carmen“ de Bizet, cu o distribuție echilibrată, dirijorul Vlad Conta, invitat de la Opera bucureșteană, colaborând cu Lucia Mihalache, Răzvan Săraru, Marius Mitrofan, dar și cu soliști care debutau în rolurile respective – Laura Eftimie (Micaela), Smaranda Drăghici (Frasquita) sau Stela Sârbu (Mercedes), alături de Laurențiu Severin sau Marius Eftimie. Se pregătea însă o nouă ediție a Festivalului de operă și balet, programată să înceapă la 29 octombrie.
     Și tot sâmbătă, 10 octombrie, dar la Craiova, s-a inaugurat ediția a paisprezecea a Festivalului internațional „Elena Teodorini“, printr-o reprezentație cu „Elixirul dragostei“ de Donizetti, producție recent intrată în repertoriul teatrului (foto). Tot aici, până la final de noiembrie se vor derula, după cum menționează comunicatul oficial, 21 de spectacole susținute de ansamblul craiovean: „Sânge vienez“ (17 octombrie), „Zâna păpușilor“ (19 octombrie), „Sylvia“ (21 octombrie), „Otello“ (29 octombrie), „Don Giovanni“ (8 noiembrie). Sunt spectacole care vor alterna cu cele oferite de nouă trupe invitate din țară și străinătate, precum: „Evgheni Oneghin“ (22 octombrie) sau „Giselle“ (12 noiembrie) în viziunea Operei din Chișinău, opera „Nunta lui Figaro“ prezentată de oaspeți din Belgrad (15 noiembrie), „Cenerentola“ cu ansamblul de la Sofia (4 noiembrie) și, în premieră la noi, „Procesul“ de Philip Glass, operă montată anul trecut la Teatrul din Magdeburg, Germania.
     Dar melomanii vor putea aplauda, în festival, și corul „Madrigal“ (25 octombrie) și o producție a Universității Naționale de Muzică din București cu „Gianni Schicchi“ (2 noiembrie) și „Isteața“ cu actorii Teatrului din Craiova sau „Vrăjitorul din Oz“ oferit de Teatrul „Colibri“, precum și „Școala nevestelor“ în interpretarea Filarmonicii din Rm. Vâlcea (12 octombrie), o Gală a operei la Filarmonica „Oltenia“ (16 octombrie) și multe alte tentații greu de refuzat. Iar Gala laureaților ediției a doua a Concursului internațional de canto va avea loc la 20 noiembrie, juriul desemnând câștigătorii după audierea numeroșilor candidați înscriși, parte deja soliști ai teatrelor lirice din țară. Va fi, cu siguranță, o perioadă aglomerată pentru melomanii craioveni, în cele șase săptămâni de sărbătoare muzicală, interesantă fiind și dorința de diversificare a paletei repertoriale, prin includerea unor piese de teatru sau a unor concerte-spectacol.
     Pe de altă parte, la București a reînceput stagiunea camerală, Muzeul „Enescu“ propunând, pentru luni, 12 octombrie, un recital aparte, Sorin Petrescu (pian, sintetizator) și Doru Roman (percuție) prezentând, sub genericul „Aurel Stroe... prin binoclu“, lucrări semnate de reputatul compozitor, parte în primă audiție absolută. A doua zi, la Ateneu, Institutul „Cervantes“ a prezentat un program în care violonista Maria Florea și pianistul Juan Barahona, sosiți din Spania, au abordat opusuri de Mozart, Turina, Ravel sau De Falla.
     Se pare că toamna aduce, încă din primele zile, seri muzicale pe care merită să le urmărim, fie și în ciuda vremii care, cel puțin în prima jumătate de octombrie, ne amintește mai curând de iarnă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe