Internetul – binefacere sau blestem? – se întreabă, în nr. 971, hebdomadarul LE GENERALISTE, constatând că pacienţii sunt din ce în ce mai asertivi, mai informaţi şi mai solicitanţi de informaţii din domeniul medical. Puterea internetului este mare, chiar mai mare decât ne gândim – iată concluzia unei anchete realizate la scară mondială de InSites Consulting, cu scopul de a determina sursele de informare pentru pacienţi, tipul de informaţii pe care le caută şi persoanele către care se îndreaptă în această căutare. (...)"> ECUAŢIA SĂNĂTĂŢII - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

ECUAŢIA SĂNĂTĂŢII

de Dr. Maria DRAGOTĂ - oct. 1 2010
ECUAŢIA SĂNĂTĂŢII

   Internetul – binefacere sau blestem? – se întreabă, în nr. 971, hebdomadarul LE GENERALISTE, constatând că pacienţii sunt din ce în ce mai asertivi, mai informaţi şi mai solicitanţi de informaţii din domeniul medical. Puterea internetului este mare, chiar mai mare decât ne gândim – iată concluzia unei anchete realizate la scară mondială de InSites Consulting, cu scopul de a determina sursele de informare pentru pacienţi, tipul de informaţii pe care le caută şi persoanele către care se îndreaptă în această căutare. (...)

În faţa unei probleme de sănătate care nu-i este familiară, de obicei bolnavul aşteaptă, apoi se informează vorbind cu apropiaţii, dar şi – mai ales – via internet. Doar după această etapă se adresează medicului sau farmacistului. cn medie, în cele 14 ţări ale anchetei, 83% din pacienţi dispunând de acces la internet îl utilizează pentru căutarea informaţiilor despre sănătate. Primul reflex este Google – 95%; 86% consultă şi Wikipedia, urmată de site-urile autorităţilor (14%), portalurile medicale (11%) şi industria farmaceutică (10%). 43% dintre internauţi au efectuat acest tip de căutare cel puţin o dată pe lună, cifrele diferă: 28% – în Europa, 72% – în Asia. Femeile sunt mai înclinate decât bărbaţii să consulte site-urile despre sănătate. Cele mai frecvente subiecte despre care pacienţii se informează de pe internet înainte de a consulta medicul sunt: căderea părului (39%), menopauza (37%), artrita (33%), infecţiile urinare (31%) şi tulburările de libido (30%). Din fericire, ei continuă să aibă încredere în sfaturile medicului. Generalistul este în fruntea „informatorilor“ fiabili, urmat de specialist, familie, prieteni, internet şi farmacist, pe când alte surse – asociaţii de pacienţi, broşuri, cărţi – au o importanţă neglijabilă. Dezideratele pacienţilor pentru viitor? 48% din cei chestionaţi preferă să poată consulta un medic online, 38% ar dori să fie debarasaţi de scriptologie şi reţetele lor să fie expediate direct, pe cale electronică, direct farmacistului. Un pacient din trei ar vrea să poată cumpăra medicamentele online şi 27% ar aprecia să li se amintească prin SMS că e timpul să meargă la controlul medical. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe