Newsflash
Cultură

Doza de ficțiune: „Din mărturiile unei paciente” de Cristina Ionașcu

de Redacția Viața Medicală - mar. 17 2023
Doza de ficțiune: „Din mărturiile unei paciente” de Cristina Ionașcu

Cristina Ionașcu revine la „Doza de ficțiune” cu o nouă proză, axată de data aceasta pe mărturiile unei paciente care își amintește lucruri din trecutul ei, despre relația cu nepoata ei și despre o zi petrecută în spital: „M-am gândit serios dacă noi, bătrânii, mai suntem, oare, mult prea mari pentru baloane și jocuri. Zău, le simțim lipsa!”, scrie autoarea.

Ultima oară când am pășit într-un spital a fost într-o dimineaţă de aprilie, zi în care mi-am însoţit nepoata de 12 ani la operaţia de apendicită. Îi simţeam anxietatea și fiorii care îi generau tremurături atunci când o strângeam la piept. Copiii se tem și știu foarte bine să exprime lucrul acesta. Sunt mult prea buni pentru lumea care îi așteaptă mai târziu, în viaţa de adult. O încurajam cum mă pricepeam eu mai bine, astfel încât să îi pot transmite un strop de bucurie pentru a uita de acea stare. La fel ca ea, nu agream mediul din spital. Mai ales când mă aflam într-un salon plin de copilași bolnavi. Asemenea unui copil, mă întristam și îmi curgeau lacrimile când vedeam astfel de imagini. Cum să fie bolnavi îngerașii cu chip luminos și suflet pur? Deși aveam câteva idei despre ce presupune această operaţie și știam că există intervenţii chirurgicale mult mai laborioase, mă descurcam cu greu să îi explic micuţei mele că se află
pe mâini bune. 

Citiți și: Doza de ficțiune: Atenţie, vine „Vizita” de Dana Voicu 

Doza de ficțiune: „Bine ai venit pe Terra!” de Ala-Tatiana Memiș 

doza11 copy

De îndată, a sosit asistenta care a condus-o cu grijă către sala de operaţie. După câteva minute, intervenţia s-a terminat cu succes și urma să rămână în salon alături de ceilalţi copii. Toţi însoţitorii erau bucuroși să vadă reușita unei operaţii, însă îngerașii nu erau de aceeași părere. Chipurile lor păreau supărate sau, poate, mai bine zis, plictisite. Fiind operaţi de puţin timp, încă nu puteau să ţopăie, să alerge sau să se joace. Văzând cum stau lucrurile, ne-am adunat mai mulţi aparţinători și am adus fiecare de acasă tot ce am avut mai bun pentru a readuce zâmbetul pe chipul copiilor. Ne-am orientat către ceva colorat, captivant și care să nu implice un efort crescut din partea lor, fiind mai indicat să se odihnească. Așadar, am înfrumuseţat salonul cu baloane modelate cât mai ingenios, postere cu personaje și laptopuri pe care să ruleze desene animate. Atmosfera ușor apăsătoare care a existat iniţial s-a transformat într-una de vis, iar copilașii au avut ocazia să lege prietenii. În acel moment, am înţeles mai mult ca niciodată însemnătatea cuvintelor din celebrul proverb „Omul sfinţește locul”.

După mulţi ani, a venit rândul meu să pășesc în spital ca pacientă, la vârsta de 87 de ani. De data aceasta, pe secţia de Oncologie. Începusem curele de chimioterapie. Acum stau în braţele nepoatei mele cu aceeași
temere și nesiguranţă pe care le avea ea atunci. Doar că, probabil, ea nu avea certitudinea că va reuși tratamentul și că eu mă voi face bine. Încerca să mă încurajeze cu vorbe bune, dar îi simțeam neliniștea din glas. Era aceeași atmosferă anostă ca acum câțiva ani buni, cu diferența că totul decurgea mult prea tehnic. Nu mai erau baloane, cadouri și filme cu desene animate. După ce am ieșit din cabinet, am discutat cu asistenta următoarea programare pentru chimioterapie și ne-am întors acasă. Pe drum m-am gândit serios dacă noi, bătrânii, mai suntem, oare, mult prea mari pentru baloane și jocuri. Zău, le simțim lipsa! Fiecare are un suflet de copil de care trebuie să își amintească și să aibă grijă să nu moară niciodată. 

Citiți și: Doza de ficțiune: „Prima călătorie” de Emilia Grecu 

Doza de ficțiune: „Delirul magic” de Ada Mușat 

Pentru a participa la selecţie, puteţi trimite microficţiuni la adresa florentina@revistadepovestiri.ro. 

Autorul, prin trimiterea materialului, își dă acordul tacit pentru publicarea în Viața Medicală și pe site-ul www.viata-medicala.ro

revista de povestiri partener la Doza de Fictiune Viata medicala

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe