Newsflash
Cultură

Cuvenită cinstire simplităţii

de Elena SOLUNCA - feb. 13 2014
Cuvenită cinstire simplităţii
   Neîndoielnic, trăim într-o civilizaţie a imaginii, până într-acolo încât se afirmă că „eşti“ cât şi cum te vezi. Da, „eşti“, nu exişti, adică îţi este prezentă imaginea în mass-media, îndeosebi la televizor, şi, dacă faci rating, eşti „consacrat“ cât timp ţine interesul „finanţatorului“. Toate se simplifică atâta vreme cât există o disciplină – imagologia – şi o adevărată industrie de tehnici şi metode care să-ţi croiască imaginea ce vrei să te impună, iar la nevoie chiar şi o anume „opoziţie“ abil orchestrată, care să-ţi sublinieze importanţa. Totul în culori stridente, cu zgomot asurzitor şi într-un limbaj care, uneori, te face să-ţi fie ruşine că eşti om. Asta într-un carusel al schimbărilor ce înzestrează efemerul cu imperativul trăirii autentice când, de fapt, e doar un drum ambiguu spre virtualizare. Lumea virtualului este una a adjectivului pus la superlativ – totul este „hiper“, sau „super“, sau „cel mai“, sau „fără concurenţă“. Rezultatele se văd în fiecare zi şi nu e de mirare că, mai devreme sau mai târziu, personalitatea dispare dincolo de imagine, iar produsul dincolo de reclamă. Vrei să te faci cunoscut? Nimic mai simplu. Într-o lume în care mai totul e de vânzare, angajezi profesionişti care pot asigura intrarea peste noapte în lumea celebrităţilor.
   Întoarcem spatele acestei lumi, ca să o descoperim pe cea reală, fără străluciri şi zgomote de bâlci al deşertăciunilor, cu oameni care îşi văd onest de treburile lor, le-au făcut bine şi au lăsat în urmă amintiri binecuvântate. Ne ajută acum lucrarea intitulată cum nu se poate mai simplu, comun am zice, Acei oameni în alb a lui Felix Marian, apărută la Ed. „Eurotip“ din Baia Mare, în paginile căreia găsim fişele biografice ale aproximativ o sută de medici şi farmacişti din cea de a doua jumătate a secolului trecut, care şi-au desfăşurat activitatea pe plaiuri maramureşene sau, născuţi aici, şi-au dovedit performanţele prin alte locuri. O lucrare modestă ca prezentare grafică, imaginile sunt simple, „neretuşate“ şi, pentru amatorii de superlative imagologice cu totul… neinteresantă. Citind-o însă, descoperim un tezaur de profesionalism şi umanitate, intuim, dincolo de sumarele date biografice, oamenii, aşa cum au fost, cu bucuriile şi necazurile lor cotidiene, cu încercările şi năzuinţele nespectaculoase, dar cum nu se poate mai fireşti. Dintre ei s-au remarcat şi nume celebre ca Gh. Bilaşcu, fondatorul învăţământului stomatologic românesc, neurologul Dezideriu Duma, farmacologul Iuliu Orient şi încă altele. În metalul vremii în care au trăit, au însemnat mult şi amintirea lor mai stăruie dincolo de pojghiţa de uitare a trecerii anilor. Aşa fiind, cum recunoaşte şi autorul, se poate întâmpla să existe lacune de informaţie, pentru că „acei oameni în alb“ şi-au făcut pur şi simplu datoria şi gândul nu le-a stat să-şi facă „imagine“. Pe atunci, unii îşi mai amintesc, stagiul de după repartiţie (cel mai adesea la ţară) era obligatoriu, urmat de seria de concursuri, un fel de antrenament care pregătea şi întreţinea autodepăşirea. Absolut nimic spectaculos, biografii comune, lăsând pe seama cititorului să vadă ceea ce este dincolo de ele, adică o viaţă onestă, trăită în lumina slujirii oamenilor şi, dacă vreţi, în „lupta de uzură“ împotriva bolilor şi a multor neajunsuri pe care încercau – uneori reuşeau – să le rezolve singuri. Cât despre plecat peste hotare, nici gând: poate la o manifestare ştiinţifică internaţională sau în vreo călătorie, dacă primeau aprobare de la cei îndrituiţi s-o acorde.
   Indirect, această lucrare atrage atenţia că unor asemenea oameni li se cuvine cinstire, pentru că prin ei a continuat cu discreţie o tradiţie; prin ei, cei aproape uitaţi, s-au pregătit marile izbânzi trecute cu litere mari în istoria medicinii şi, tot prin ei, şcoala medicală românească s-a format şi s-a afirmat în deplinătatea valorii ei. Ei au existat şi continuă să existe în tot ceea ce prezentul şi viitorul, preluând, duc mai departe – cunoaşterea, eficienţa actului terapeutic –, îngăduind speranţa în ameliorarea stării de sănătate a tuturor şi a fiecăruia.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe