Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  CULTURĂ  »  Cultură

Culorile mărţişorului

Viața Medicală
Conf. dr. Vitalie TEODORU marţi, 17 martie 2015
În vechile calendare bisericeşti din ţara noastră, luna martie se chema „luna Mărţişorului“. Obiceiul mărţişorului este răspândit în Republica Moldova, Bulgaria şi România, mai puţin în ţările fostei Iugoslavii. La noi, se manifestă mai ales în nordul Moldovei şi Bucovina, prin târguri, expoziţii şi festivaluri.
Obiceiul mărţişorului era străvechi, unii arheologi plasându-l undeva cu 8.000 de ani în urmă. Chiar dacă situarea în timp este exagerată, ştim clar că obiceiul exista şi pe vremea dacilor. Ei confecţionau pietricele colorate înşirate pe un şnur cu alb şi roşu sau purtau o monedă, ori mai multe, legate cu fire subţiri de lână, albe şi negre. Mărţişorul se poartă atât cât durează zilele „Babelor“ sau până la sărbătoarea Floriilor, apoi se scoate şi se agaţă de crengile unui copac. În unele locuri, mărţişorul se poartă până înfloresc trandafirii sau vişinii.
Despre semnificaţia culorilor şnurului s-au stivuit în decursul timpului mai multe legende. Cea mai cunoscută este cea în care soarele a coborât pe pământ, luând chipul unui tânăr, pentru a participa la o horă dintr-un sat. Zmeul cel rău, văzând asta, a răpit Soarele şi l-a închis într-o temniţă, provocând suferinţă întregii naturi. Se spune că râurile au încetat să mai curgă, păsările nu mai cântau… până când un tânăr voinic s-a hotărât să elibereze Soarele. S-a luptat cu zmeul şi l-a biruit. Sângele tânărului a curs pe zăpada albă, iar soarele eliberat din temniţa zmeului a urcat pe cer, bucurându-i pe oameni şi anunţând venirea primăverii. De atunci şnurul este împletitura dintre alb şi roşu. Credinţa populară este că roşul semnifică sângele voinicului, iar albul simbolizează puritatea.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 180 de lei
• Digital – 115 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC