Newsflash
Cultură

Culorile mărţişorului

de Conf. dr. Vitalie TEODORU - mar. 17 2015
Culorile mărţişorului
În vechile calendare bisericeşti din ţara noastră, luna martie se chema „luna Mărţişorului“. Obiceiul mărţişorului este răspândit în Republica Moldova, Bulgaria şi România, mai puţin în ţările fostei Iugoslavii. La noi, se manifestă mai ales în nordul Moldovei şi Bucovina, prin târguri, expoziţii şi festivaluri.
Obiceiul mărţişorului era străvechi, unii arheologi plasându-l undeva cu 8.000 de ani în urmă. Chiar dacă situarea în timp este exagerată, ştim clar că obiceiul exista şi pe vremea dacilor. Ei confecţionau pietricele colorate înşirate pe un şnur cu alb şi roşu sau purtau o monedă, ori mai multe, legate cu fire subţiri de lână, albe şi negre. Mărţişorul se poartă atât cât durează zilele „Babelor“ sau până la sărbătoarea Floriilor, apoi se scoate şi se agaţă de crengile unui copac. În unele locuri, mărţişorul se poartă până înfloresc trandafirii sau vişinii.
Despre semnificaţia culorilor şnurului s-au stivuit în decursul timpului mai multe legende. Cea mai cunoscută este cea în care soarele a coborât pe pământ, luând chipul unui tânăr, pentru a participa la o horă dintr-un sat. Zmeul cel rău, văzând asta, a răpit Soarele şi l-a închis într-o temniţă, provocând suferinţă întregii naturi. Se spune că râurile au încetat să mai curgă, păsările nu mai cântau… până când un tânăr voinic s-a hotărât să elibereze Soarele. S-a luptat cu zmeul şi l-a biruit. Sângele tânărului a curs pe zăpada albă, iar soarele eliberat din temniţa zmeului a urcat pe cer, bucurându-i pe oameni şi anunţând venirea primăverii. De atunci şnurul este împletitura dintre alb şi roşu. Credinţa populară este că roşul semnifică sângele voinicului, iar albul simbolizează puritatea.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe