Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Clinici de recuperare

Viața Medicală
Dr. Eugenia GROSU-POPESCU marţi, 13 decembrie 2011
   B1. Planetă de tânăr. Mă pregătisem sufleteşte să urmăresc desfăşurările nostime de idei din „Lumea lui Banciu“. Nu mi-am ales probabil bine ziua. Radu Banciu, cu mintea lui sclipitoare şi accentul ardelenesc, avea parcă un plus de sarcasm şi pe alocuri o lipsă de respect, de înţelegere şi simţire faţă de starea sau suferinţele semenilor (o cântăreaţă are „280 de ani“, o domnişoară „s-a întors de la produs din Spania“, o personalitate accidentată „va şchiopăta trei luni“…). Se simţea un fel de infatuare a tinereţii. Ca să nu greşesc prea mult, pentru că şi sarcasmul are rostul lui, am reţinut din seara aceea doar câteva expresii amuzante, sub care simţeam că se ascund trăiri de bună calitate: „Avem 6.000 de urşi, Franţa are numai patru… Singura ţară producătoare de urşi e România“. Sau: „Hoţii noştri păstoresc ţările europene. Dar nu toţi hoţii sunt plecaţi în străinătate. Mai are cine să muncească şi în România“. Umorul e un medicament bun nu doar pentru cine îl receptează, ci şi pentru cine îl produce. Cu atât mai mult în epoci de criză. Clinici de râsoterapie n-avem; Franţa are, dar nu e singura „ţară producătoare“ de umor din Europa. Umorul (adevărat) e cea mai sigură dovadă de inteligenţă (adevărată). În „Lumea lui Radu Banciu“, umorul se simte bine. Îi urăm demiurgului să râdă cu oricât sarcasm de greşeli şi de metehne, dar din ce în ce mai puţin, până la deloc, de oameni.
   Realitatea. Planetă de înţelept. Fundaţia „Sf. Irina“ întemeiază o adevărată clinică de recuperare în ţara noastră. Recunoştinţă doctorului Pavel Chirilă şi echipei sale! Fundaţia avea şi până acum un hospice pentru îngrijiri paliative. Acum, doctorul Pavel Chirilă mărturiseşte într-un interviu că noul pas înainte a fost făcut din pricină că nu există şi în ţara noastră, ca în Europa, „un sistem al recuperării oncologice“. A obţinut fonduri europene pentru proiectul unei clinici de recuperare, pentru acţiuni de prevenţie şi de depistare precoce a cancerului. Destoinic purtător de cuvânt al publicului larg, reporterul vrea să ştie: – De ce nu există un asemenea sistem?– Nu ştiu. – Ce puteţi oferi în plus bolnavilor? – O metodă. – Concret…? – Departamente de psihoterapie, dietoterapie, fizioterapie, kinetoterapie, învăţarea unui stil de viaţă. Printr-un screening populaţional putem realiza o depistare precoce. Depistat în stadiul zero sau imediat după aceea, cancerul nu mai e o problemă. Vom face şi prevenţie. – Cum e organizată activitatea? – 15 zile ţine sanatorizarea, în timpul ei se trece prin toate specialităţile. – Câte locuri vor fi? – 42 de locuri. Vom avea şi un laborator de cercetare. – Cât va costa realizarea proiectului? – Patru milioane de euro, dar 1.200.000 trebuie să-i punem noi. (Termenul de realizare este peste doi ani; până atunci, doctorul speră să strângă şi partea de contribuţie care revine României).
   De cancer se moare mai mult la noi decât în Europa, cel mai adesea de cancer genital, pulmonar sau cerebral. Nu ştiu cât de prezent este psihologul în viaţa bolnavilor de cancer în sistemul care nu există. Ştiu că există şi câţiva medici care nu vor să fie deranjaţi în gardă de bolnavii cărora li s-a făcut rău, dar ştiu că există mai mulţi dintre aceia (medici şi pacienţi) care suferă cumplit că sistemul de recuperare nu există. Acum aflăm, cu bucurie şi recunoştinţă, că sufletelor de talia lui Raed Arafat li se alătură – „cu toate pânzele sus“ – un alt medic exemplar, numit Pavel Chirilă.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.