Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Amplă biografie lirică

Viața Medicală
Dr. Constantin BOGDAN vineri, 31 iulie 2009

Confratele târgumureşean Zeno Ghiţulescu, membru al SMSPR, cetăţean de onoare al municipiului Târgu Mureş, se distinge ca unul din cei mai productivi medici scriitori: 16 volume de poeme, două romane şi două volume de teatru. (...)

    Confratele târgumureşean Zeno Ghiţulescu, membru al SMSPR, cetăţean de onoare al municipiului Târgu Mureş, se distinge ca unul din cei mai productivi medici scriitori: 16 volume de poeme, două romane şi două volume de teatru. Poeziile sale sunt prezente în antologiile editurilor Cartea Românească, Minerva şi Ardealul şi au fost consacrate de traduceri în mai multe limbi – engleză, franceză, germană şi maghiară. Activitatea sa literară a fost răsplătită prin numeroase premii ale Uniunii Scriitorilor – Filiala Mureş, în anii 1993, 1996, 2000 şi 2006 şi mai multe nominalizări în lexicoane de literatură. Printre referinţele critice la opera sa se află semnături consacrate ale unor reprezentanţi ai criticii şi istoriei literare româneşti ca: Gh. Grigurcu, A. Cistelecan, Cornel Regman, Iulian Boldea, Adrian Dinu Rachieru, Al. Florin Ţone şi alţii. Ultimul volum pe care-l semnalăm iubitorilor de poezie şi „degustătorilor“ literaturii scrise de medici, intitulat ANTOLOGIE – poeme, a apărut recent la Editura Ardealul şi include 98 de poeme alese de autor să-i reprezinte ampla biografie lirică. Discurs poetic de factură modernă, tandru şi senzual la începuturi, apoi, cu trecerea anilor, căpătând accente reflexive şi aprofundări filosofice. Dincolo de conţinutul axiologic al unei opere, analiza critică a prefaţatorului, atunci când nu e tributară complezenţei, certifică valoarea operei. În cazul de faţă, reputatul critic Al. Cistelecan semnează o prefaţă, intitulată sugestiv Poetul ca gentlemen, densă, plină de remarci competente, care se cuvine a fi citită înainte de pătrunderea în universul liric al poetului, fiindcă va favoriza şi va potenţa convibraţia lirică a cititorului cu sensibilitatea poetului. Se spune adesea că timpurile pe care le traversăm – pragmatism, dominaţia economicului, suitele de crize (inclusiv a culturii) – nu mai sunt favorabile poeziei, lirismului şi reveriilor ... Cartea de poeme citată în aceste rânduri (ca şi evident altele, de valoare) vine să contrazică astfel de previziuni.*
*Mai multe informaţii despre acest autor, date biobibliografice, referinţe critice, citate din volumele apărute până acum, în lucrarea Literatura artistică a medicilor (2 vol., Editura „Viaţa Medicală Românească“ 2009), de Mihail Mihailide.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.