Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Alimentara cu pictori

Viața Medicală
Paula ROMANESCU joi, 27 martie 2014
  Într-o fostă Alimentara în care se lăfăiau mai alaltăieri borcane de muştar şi butelcuţe de oţet, la parterul unui bloc din Drumului Taberei nr. 2 a fost deschis Centrul cultural sector 6, sediu al Fundaţiei Naţionale „Henri Coandă“ pentru sprijinirea copiilor superdotaţi. Aici se poate Tablou de Maria Comanconsulta (achiziţiona) carte românească şi străină, dintre cele care se înscriu în „cea mai de frumos zăbavă“, de care amintea demult croni­carul şi admira lucrări de artă. Totodată, lunar, Centrul găz­du­ieşte expoziţii de pictură/ sculp­tură/grafică ale unor artişti plastici contem­porani, cu lucrări care sunt tot atâtea răsfrângeri ale nevoii de frumos pe care ei încearcă să o opună cenuşiului exis­tenţei din vremea noastră. Vreme care parcă şi-a pierdut bu­sola, lăsându-ne să plutim în derivă pe o mare bântuită de furtuni.
Luna martie a fost rezervată expoziţiei a grupat trei plasticieni: Maria Coman şi Mihaela Radian – pictură şi Mihai Boroiu – pictură şi sculptură. Trei stiluri diferite şi tot atâtea moduri de a omagia frumuseţea primăverii, farmecul feminin şi taina florilor, totul cu trimitere spre Marea taină a luminii din cea mai frumoasă şi zguduitoare poveste despre o răstignire, o coroană de spini, o aureolă ca un rotund de blid de lut care va fi fost cândva alcătuire de duh, ulcior de vin sau roată de olar.
Maria Coman a făcut studii de Artă decorativă la Torino şi, respectiv, Bologna, amânând momentul rodirii în creaţie până la vârsta deplinei maturităţi, ca şi cum ar fi aşteptat un semn de la Cel care ţine înscris în Marea Carte destinul fiecărei fiinţei gânditoare de pe pământ. Lucrările sale par învăluite în abur cald de pulberi diafane, fiecare fiind purtătoare a unui mesaj pe care doar sufletul l-ar putea bănui – „Spinii noştri“, „Lampioane“, „Poezia viorii“, „Ciulinii“ sunt adevărate metafore de cânt sau tăceri în care nu ne-am mira deloc să fie şi lacrima pe-aproape.
  Mihaela Radian abordează grafica în nuanţe monocrome ca o învolburare de valuri moi care se prefac în forme şi obiecte familiare, dintre acelea care dau căldură universului cu numele de acasă. În peisajele sale, şi poeziei i-ar prii să se amestece, urmând foşnetul ghicit al frunzişului dintr-un luminiş de pădure în care albeşte zidul unei biserici sau rariştea gardului de nuiele (poate chiar din copaculTablou de Mihaela Radian aplecat ca o divinitate protectoare peste pământ, aurit de curcubeie de toamnă).
Mihai Boroiu învaţă lemnul şi piatra să ia chip de om, verticalitate de lujer de floare, simboluri geometrice ca tot atâtea trimiteri la rotundul universului, la Treimea cea de o Fiinţă, la piramidă, la arcuirea aripilor în zbor, a zvâcnetului de munte, la forma petalelor de floare. Lucrările sale de pictură sunt chiote ale culorii, sunt calmul alb al iernilor de poveste (Acoperişuri sub zăpadă). Din 2004 încoace, au fost expuse în peste 20 de expoziţii personale (Bucureşti, Câmpina, Vălenii de Munte, Sighişoara, Piatra Neamţ, Galaţi), şi se află în numeroase Tablou de Mihai Boroiu colecţii private din ţară şi din lume. Artistul a făcut şi ilustraţie de carte („Refugiu de îngeri“ de Ana Duda), este în Guinnes Book – „Cea mai mare pensulă“ (2009) şi, potrivit propriei sale mărturii făcută în cadrul unui interviu la TV – „Oameni de lângă noi“ (2010), se consideră „o sămânţă a unei creaţii“. Noi credem că să­mânţa a încolţit între timp, a dat floare şi s-a preschimbat în fruct cu gust de ne-moarte. Lucrările sale în piatră chiar asta sunt.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.