Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  CULTURĂ  »  Cultură

ADMIRAŢIE PENTRU CHIRURGI

Viața Medicală
Prof. dr. Peter MANU vineri, 20 noiembrie 2009

În 1979 am primit dreptul de liberă practică în statul New York ca „Physician and Surgeon“. Nu ştiu exact care e originea acestei separaţii semantice dintre medici şi chirurgi în Statele Unite, dar ştiu, pe propria mea piele, cât de pertinentă este. Am realizat-o în 1971, când am ales să fiu intern în clinica profesorului Dan Gavriliu, la Spitalul „Carol Davila“. (...)

După o lună, am bătut la uşa biroului; profesorul m-a privit iritat, dar a tăcut în timp ce i-am spus că vreau să renunţ la post. De ce? Pentru că n-am talent, domnule profesor. A zâmbit cu zâmbetul lui amar/distins şi mi-a spus: e prima dată când aud aşa ceva. De atunci, i-am respectat şi admirat, dar de la distanţă, pe toţi chirurgii care m-au ajutat să am grijă de bolnavii mei.
   Ultimul număr al revistei JAMA (vol. 302, nr. 14, din 14 octombrie 2009) este dedicat în întregime Chirurgiei, un eveniment rar pentru distinsa publicaţie editată de American Medical Association. Pe copertă găsim o „incizie“ austeră de o maximă eleganţă, reprodusă după pictura Spatial Concept: Expectations, a lui Lucio Fontana (1899–1968), iar în ultimele pagini – extrase din numerele dedicate chirurgiei în JAMA exact acum o sută de ani. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 180 de lei
• Digital – 115 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC