Înconjurate de mister și legende, purtătoare ale unei magii străvechi, Sânzienele revin an de an înmiresmate de parfumul florilor al căror nume îl poartă, căruia i se alătură întregul cortegiu olfactiv al verii.
Odată cu Sânzienele, sărbătorim de câtva timp și un element vestimentar definitoriu pentru portul tradițional românesc, devenit de acum celebru și la nivel internațional: ia.
Alăturându-se numeroaselor inițiative care au marcat la 24 iunie 2020 Ziua Internațională a Iei, Biblioteca Națională a României a vernisat o interesantă expoziție, rod al colaborării cu o pasionată colecționară și promotoare a portului popular național, Iulia Gorneanu.
Sub titlul „Ia, povestea scrisă și rescrisă – Farmecul portului tradițional al românilor și minorităților conlocuitoare, reflectat în fotografii, ilustrații de carte și gravuri de epocă” sunt aduse laolaltă o serie de bluze, cămăși, ilice, brâie și marame populare din colecția Iuliei Gorneanu, alături de imagini documentare reprezentative din patrimoniul Bibliotecii, mărturie a continuității acestui port în spațiul românesc de-a lungul vremii.
Așezate în inima frumoasei clădiri a Bibliotecii pe câteva panouri dispuse deloc întâmplător în formă de cruce, iile bogat împodobite duc toate între firele de urzeală o întreagă istorie de simboluri și semnificații cusute care vorbesc celor ce știu să le înțeleagă despre locul de unde provin, dar și despre statutul femeilor cale le-au purtat.
Avem astfel șansa de a călători imaginar, din spațiul privilegiat al Atriumului, de jur împrejurul României, pentru a vedea asemănări și diferențe, elemente ce transcend spațiul geografic și altele unice, particularități coloristice și de croială.
Alături de ele, în fotografii și litografii de epocă, vedem portrete și scene de grup cu oameni adevărați purtând ia atât în viața de zi cu zi a satului, dar și la evenimente speciale.
Anonimi dornici de a-și vedea imaginea imortalizată pe hârtie, dar și chipuri celebre, precum cele două regine ale României, Elisabeta și Maria, amândouă iubitoare ale portului popular al țării de adopție, ori personalități ale societății românești interbelice ca Dimitrie Gusti, marele sociolog, aflat ca oaspete la o horă a satului, întregesc prezentarea dedicată iei, care poate fi vizitată până la finalul acestei luni.
Astfel de evenimente ne dovedesc în plus că ia va continua să fie prilej de cercetare și descoperire, de admirației și fascinație, și din ce în ce mai des, parte din peisajul vestimentar urban.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe