Newsflash
Cultură

[GALERIE FOTO] Recunoașterea iei

de Dr. Raluca BULEA - iul. 10 2024
[GALERIE FOTO] Recunoașterea iei

La 24 iunie românii sărbătoresc ia tradițională, care din 2022 a fost inclusă în Patrimoniul Imaterial UNESCO.

Deloc întâmplător, pentru omagierea celui mai cunoscut simbol al tradiției populare românești – ia (sau cămașa cu altiță), recunoscută pentru bogăția coloristică și grafică a ornamentelor sale, a fost aleasă o sărbătoare din plină vară, în care se îngemănează atât obiceiuri creștine, cât și elemente ancestrale, legate de cultul soarelui, credințe populare bazate pe superstiții care și-au păstrat puterea în imaginarul colectiv în paralel cu canoanele bisericii. La 24 iunie, de ziua Nașterii Sf. Ioan Botezătorul, românii sărbătoresc și Sânzienele și, din 2013, și ia tradițională, care din 2022 a fost inclusă în Patrimoniul Imaterial UNESCO.

Anul acesta sărbătoarea estivală a fost marcată cu un bogat program de evenimente. Dacă Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” a ales să ducă ia pe meleaguri îndepărtate, promovând atât față de străini, cât și pentru românii din diaspora această frumoasă tradiție („ROMÂNIA-ITALIA: Arta broderiei și a ceramicii, patrimoniul umanității”- https://www.icr.ro/roma/romania-italia-arta-broderiei-si-a-ceramicii-patrimoniul-umanitatii), Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) găzduiește în această perioadă nu mai puțin de patru expoziții care ne prezintă tot atâtea perspective asupra portului popular în general, și al iei în special. 

Frumusețea și autenticitatea bluzelor 

În Sala Acvariu putem să ne familiarizăm până la 14 iulie a.c. cu o serie de cămăși tradiționale reprezentative pentru diferite zone ale țării, cusute manual pe pânză de casă (țesută manual la război de Mariana și Gheorghiță Neacșu). Reunite sub genericul „Vatra Satului – Renașterea”, aceste bluze frumoase ne vorbesc nu doar prin ele însele, prin frumusețea și autenticitatea lor, ci și prin spiritul de comunitate care stă în spatele realizării fiecăreia dintre ele. 

Membrii grupului Vatra Satului au recreat, în mediul urban, spiritul de comuniune și de întrajutorare care era specific șezătorilor în satul de altădată, și din eforturile și pasiunea lor pentru tradiție s-a născut și această expoziție. Pentru cei care și-ar dori să se apropie de această comunitate și de activitatea ei, un bun prilej va fi sâmbătă, 13 iulie a.c., la ore 10 dimineața, când o parte dintre membri ei se vor reuni la o șezătoare chiar în mijlocul pieselor din expoziție. 

O cu totul altă abordare regăsim în expoziția de la Sala Media, deschisă pentru public în aceeași perioadă, și intitulată „TISMANA la New York – dialog între veșmintele create de designerul Dorin Negrău și costumele de patrimoniu ale Muzeului Național al Țăranului Român”. De această dată filonul tradițional este valorificat și reinterpretat creativ în cheie contemporană, menținându-și însă reperele solide și legătura clară cu elementele autentice, fapt dovedit de alăturarea pe care curatorul Horațiu-Silviu Ilea a făcut-o cu valoroase costume din patrimoniul MNȚR. În acest mod, motivele populare și designul vestimentar inspirat de portul românesc au ajuns cu succes pe cele mai cunoscute podiumuri ale modei internaționale. 

Arta cusutului 

Transmiterea peste timp, de la o generație la alta, a modelelor cusute cu migală pe ii și altițe, pe brâie și ștergare, s-a făcut în mod direct, de la mame către fiice și de la bunici spre nepoate, dar la un moment dat au început să fie culese și adunat în mod sistematic, pentru ca însemnarea scrisă să devină un antidot la uitare. Cercetarea a vechilor culegeri, facută în prezent, este mereu prilej de încântare și surprize etnografice, după cum putem constata vizitând prima dintre expozițiile de la Sala Noua Galerie, deschisă până la 7 august 2024. Intitulată „Straturi și substraturi. 

Motive ale ornamenticii de obiect”, expoziția prezintă public motivele reunite în urmă cu mai bine de un secol în albumul „Izvoade strămoșești” de Mărgărita Miller-Vergy, profesoară la Școala Normală „Elena Cuza”. Reîntâlnirea lor cu vizitatorii interesați de arta cusutului va fi cu siguranță motiv de reflecție la modul în care aceste lucruri aparent mărunte fac parte din identitatea fiecăruia dintre noi.

Continuând traseul în spațiu și timp, avem ocazia de a căuta printre zecile de ii expuse până la 21 august a.c. în cel de-al doilea spațiu din Noua Galerie, în cadrul expoziției „Altițe”, în încercarea de a descoperi pe obiectele de acum vechile semne cusute înscrise în colecția secolului trecut. 

Închizând într-un fel cercul de creație pe care l-am inițiat la Sala Acvariu, și aceste piese vestimentare sunt tot rodul pasiunii și efortului unei comunități creative, „Semne cusute”, ai cărei membri studiază vechile izvoade, caută piese vechi, autentice, în lăzile de zestre ale bunicilor, fac schimb de modele și moduri de lucru, creând astfel bluze unicat, de o mare frumusețe și finețe a lucrăturii, pe care suntem invitați și așteptați să le vedem și să le apreciem așa cum merită. 


Galerie imagini (10)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe