Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Crocodilii sunt capabili să detecteze suferința din plânsul bebelușilor

de L. Budin - aug. 22 2023
Crocodilii sunt capabili să detecteze suferința din plânsul bebelușilor

Un experiment a arătat că crocodilii identifică perfect primejdia din țipătul puilor de maimuță sau din plânsul bebelușilor, dar şi că răspunsul reptilelor este amplificat de intensitatea sunetelor.

Cu ajutorul unor eșantioane sonore care redau plâns de bebeluşi, ţipete de pui de bonobo sau de cimpanzeu, difuzate spre bazinele unde trăiesc numeroşi crocodili de Nil dintr-un parc zoologic din Agadir, Maroc, cercetătorii francezi au constatat că reptilele sunt atrase de plânsetele care semnalează suferinţa.

Inițial, studiul a pornit de la ideea de a analiza universalitatea caracteristicilor suferinței în plânsul animalelor, dar pe parcursul studiului, cercetătorii şi-au dat seama că „parametrii acustici pe baza cărora este evaluat pericolul sunt mai relevanţi în cazul crocodililor” decât în cazul oamenilor, informează AFP și Agerpres.

Experimentul a arătat că crocodilii identifică perfect primejdia în plânsetele puilor de maimuță sau ale bebeluşilor, dar şi că răspunsul reptilelor este amplificat de intensitatea plânsetelor”, a explicat pentru AFP Nicolas Grimault. Director de cercetări în cadrul laboratorului Cogniţie Auditivă şi Psihoacustică (CRNL, CNRS, Inserm, Universitatea Lyon 1). 

Grimault este unul dintre principalii autori ai acestui studiu realizat de cercetători francezi şi publicat în revista Royal Society, specializată în cercetare biologică.

Crocodilii răspund la criterii precum rugozitatea sunetului, caracterul haotic al plânsului, ceea ce este mai adecvat decât criteriul care determină reacţia oamenilor, şi anume înălţimea sunetului”, a continuat el.

Fenomenul poate fi explicat prin faptul că crocodilii sunt vietăți cu sânge rece, care fac economie de mişcări şi dau dovadă de oportunism în căutarea prăzii aflată în situaţii de slăbiciune. 

Cu cât un animal este într-o mai mare suferinţă, cu atât este o pradă mai facilă”, a explicat Grimault.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe