Newsflash
Internaționale

Criză socială în Marea Britanie: asistentele medicale intră în grevă

de L. Budin - nov. 25 2022
Criză socială în Marea Britanie: asistentele medicale intră în grevă

Asistentele medicale britanice vor intra în grevă pe 15 şi 20 decembrie, o decizie fără precedent în ultimii 106 de ani, ilustrând gravitatea crizei sociale din Regatul Unit.

Potrivit estimărilor, salariul real al asistentelor medicale a scăzut cu 20% din anul 2010 încoace, în special din cauza crizei actuale și a costului vieţii. Inflaţia a depășit 11%. Salariul anual al unei asistente debutante este de 27.000 de lire sterline brut (31.400 de euro), informează AFP și Agerpres.

greva-nurse3

Dar, pentru ministrul sănătăţii, Steve Barclay, țara trece printr-o perioadă „dificilă pentru toată lumea”, iar guvernul nu poate răspunde cerinţelor Royal College of Nursing (RCN), care solicită o creştere salarială cu 19,2%.

Asistentele medicale s-au săturat. Gata cu salariile mici (...) gata cu faptul că nu putem acorda pacienţilor îngrijirile de care au nevoie”, a spus Pat Cullen, secretarul general al sindicatului RCN

Personalul sanitar a votat pe 9 noiembrie în favoarea unei greve fără precedent în istoria RCN, înfiinţat în urmă cu 106 ani. Sindicatul a anunțat două zile de încetare a muncii, pe 15 şi 20 decembrie, după respingerea negocierilor de către guvern. Un spital din patru a înfiinţat bănci de alimente pentru a sprijini personalul.

Greva intervine într-un moment în care sistemul public de sănătate (NHS), subfinanţat de ani de zile, se află într-o criză gravă. Guvernul a anunţat o creştere a bugetului NHS cu 3,3 miliarde de lire sterline, anul viitor şi în anul care urmează.

Potrivit RCN, în Anglia, 47.000 de posturi de asistent medical sunt neocupate. Anul trecut, 25.000 de asistente sau moaşe care lucrau în sectorul public au părăsit sistemul.

Salariile mici contribuie la deficitul de personal în Regatul Unit, ceea ce afectează siguranţa pacienţilor”, a acuzat sindicatul RCN.

Franţa: transplantul insulelor pancreatice, o șansă pentru pacienții cu diabet 1

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe