Newsflash
Apariții editoriale

Criteriu de selecţie a decidenţilor

de Dan Dumitru MIHALACHE - sept. 19 2014
Criteriu de selecţie a decidenţilor
      Medicul Alex Liviu Moldovanu (Arad) publică în revista Maramureşul medical din iunie anul acesta, o interesantă comunicare, e drept, veche de doi ani şi ceva, prezentată la congresul Asociaţiei medicale române (aprilie 2012), dar izbitor de actuală: Sănătatea – un criteriu de selecţie a decidenţilor. Aflăm din textul amintit că problema supravegherii stării de sănătate a decizionalilor, în România, a fost abordată începând cu anul 1993 la Arad. Ţinta distinctă era funcţionarul public cu atribuţii decizionale, selectat prin sufragiu electoral, cu atribuţii de interpretare şi aplicare a legii în teritoriul său, pe perioada cât deţine mandatul. În referatul „Inteligenţa şi criminalitatea“, dr. Vasile Daraban, semnatarul acelor rânduri, încearcă o definire a celor doi termeni pornind de la faptul că atât inteligenţa, cât şi criminalitatea, în acord cu „toate dicţionarele de pe mapamond“ au o multitudine de definiţii, în funcţie de anumite criterii bio-psiho-sociale. Între cei doi termeni se situează actul criminal, care, în opinia autorului, este „rezultanta unei situaţii specifice, reprezentând răspunsul unei personalităţi la această situaţie“. Se invocă faptul că, la baza oricărui act criminal, există o tensiune psihologică generată de situaţia specifică în care se află autorul actului criminal. Şi explică, dr. Daraban, o serie de astfel de factori determinanţi: mediul fizic, sau geografic – mediul exterior; mediul social – ca trepte – macromedii, micromedii, profunzime, ecologic, cultural şi economic. Strâns legată de inteligenţă, apare şi criminalitatea petrecută în societatea informaţională, mai explică autorul, enumerând şi cele mai multe infracţiuni săvârşite pe calculator.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe