Abordarea multidisciplinară a bolilor rare poate aduce beneficii semnificative pentru pacienți și profesioniștii implicați în îngrijirea lor, prin înțelegerea mai completă a afecțiunii și a nevoilor pacientului.
Bolile rare afectează o parte semnificativă a populației și pot fi extrem de grave, uneori fatale. Provocările legate de existența unui număr foarte mare de astfel de boli, conform codificării Organizației Mondiale a Sănătății, sunt incontestabile, cu peste 6.000 de boli rare și sinonimele lor.
Diagnosticarea bolilor rare este adesea o provocare pentru profesioniștii din domeniul sănătății, având în vedere raritatea și natura lor complexă. Ele afectează în cele mai multe cazuri un număr relativ mic de persoane și pot avea o varietate largă de simptome, ceea ce face dificilă identificarea și formularea unui plan de tratament adecvat.
„Dificultatea în diagnosticarea bolilor rare este enormă, însă nu trebuie să ne permitem ca aceste afecțiuni să rămână neglijate sau nedescoperite. Este un teritoriu vast și extrem de complex, care necesită strategii inovative, o abordare multidisciplinară și o colaborare strânsă între specialiștii din diverse domenii medicale”, avertizează conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial, Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale.
Universitățile de Medicină și Farmacie, precum și alte instituții academice, joacă un rol crucial în a oferi educație și formare specializată pentru viitorii profesioniști, dar și a contribui la dezvoltarea cercetării și a practicilor clinice în domeniul bolilor rare.
Sub conceptul „Universitatea de Medicină și Farmacie «Carol Davila» – Generator de educație medicală și cercetare în bolile rare”, a fost organizată, recent, o întâlnire între medici de mai multe specialități, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți și alți profesioniști cu preocupări în domeniul bolilor rare. Scopul: schimbul de cunoștințe în ceea ce privește identificarea și gestionarea acestor afecțiuni rare și complexe, precum și găsirea de soluții pentru o mai bună îngrijire a celor care trăiesc cu o boală rară.
Prin colaborarea între diverse specialități medicale putem aduce perspective noi și soluții inovatoare pentru diagnosticul și gestionarea acestor boli. Acest lucru nu numai că va îmbunătăți viața pacienților dar va contribui și la avansarea generală a științei medicale. (Conf. Diana Loreta Păun)
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe