Newsflash
Internaționale

Concluziile EMA despre apariția cheagurilor de sânge după vaccinarea cu Johnson&Johnson

de Dorina Novac - apr. 22 2021
Concluziile EMA despre apariția cheagurilor de sânge după vaccinarea cu Johnson&Johnson

Apariţia unor cazuri foarte rare de formare de cheaguri de sânge trebuie inclusă în informațiile despre vaccinul anti-COVID produs de compania americană Johnson&Johnson, a precizat Agenţia Europeană a Medicamentului.

Comitetul de siguranță (PRAC) al Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a concluzionat că apariția unor cazuri foarte rare de formare de cheaguri sanguine cu caracteristici neobișnuite, însoțite de un număr scăzut de trombocite, trebuie să fie inclusă în informațiile despre produs ale COVID-19 Vaccine Janssen, ca reacție adversă foarte rară.

Johnson&Johnson

Pentru a ajunge la această concluzie, comitetul a luat în considerare toate dovezile disponibile în prezent, inclusiv opt raportări primite din partea Statelor Unite ale Americii, referitoare la cazuri grave de formare de cheaguri sanguine cu caracteristici neobișnuite, însoțite de un număr scăzut de trombocite, unul din cazuri fiind fatal.

„Până la data de 13 aprilie 2021, peste 7 milioane de persoane din Statele Unite ale Americii fuseseră vaccinate cu COVID-19 Vaccine Janssen. Toate cazurile raportate au apărut la pacienți cu vârsta sub 60 de ani, majoritatea femei. Pe baza datelor disponibile în prezent, nu au fost confirmați factori de risc specifici”, potrivit unui comunicat de presă.

PRAC a menționat faptul că majoritatea cheagurilor sanguine au apărut în venele de la nivel cerebral (tromboză de sinus venos cerebral - CVST) și de la nivelul abdomenului (tromboza venoasă în teritoriul splanhnic), precum și în artere, asociate cu niveluri scăzute de trombocite, uneori însoțite de sângerare.

„Cazurile analizate au fost foarte asemănătoare cu cele apărute în urma administrării vaccinului COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca, denumit Vaxzevria. Profesioniștii din domeniul sănătății, precum și persoanele care urmează să fie vaccinate cu COVID-19 Vaccine Janssen, trebuie să aibă în vedere posibilitatea apariției unor cazuri foarte rare de cheaguri sanguine, însoțite de un număr scăzut de trombocite, în decurs de trei săptămâni de la vaccinare”, transmite EMA.

Potrivit sursei citate, COVID-19 este o afecțiune cu risc asociat de spitalizare și deces.

Combinația raportată de cheaguri sanguine asociate cu niveluri scăzute de trombocite este foarte rară, iar beneficiile generale ale vaccinului COVID-19 al companiei Janssen în prevenirea COVID-19 depășesc riscurile de apariție a reacțiilor adverse.

Citește și: EMA: Vaccinul anti-COVID Johnson&Johnson este sigur și eficient

„O explicație plauzibilă a asocierii de cheaguri sanguine cu niveluri scăzute de trombocite ar fi apariția unui răspuns imunitar, care ar duce la o afecțiune similară cu cea observată uneori la pacienții tratați cu heparină (trombocitopenie indusă de heparină - TIH)”, se mai arată în comunicat.

PRAC subliniază importanța unui tratament medical de specialitate acordat cu promptitudine.

„Prin recunoașterea semnelor de formare de cheaguri sanguine asociate cu niveluri scăzute de trombocite și prin tratarea rapidă a acestora, profesioniștii din domeniul sănătății pot ajuta persoanele afectate să se recupereze, evitând complicațiile. Tromboza asociată cu trombocitopenie necesită o gestionare clinică de specialitate. Profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să consulte recomandările aplicabile și / sau să consulte medici specialiști hematologi, pentru a diagnostica și trata această afecțiune”, precizează sursa citată.

EMA va continua să monitorizeze siguranța și eficacitatea acestui vaccin și să pună la dispoziția publicului larg cele mai recente informații. O evaluare similară a semnalului de siguranță a fost recent încheiată pentru un alt vaccin COVID-19, Vaxzevria (denumire anterioară: COVID-19 Vaccine AstraZeneca).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe