Combinezoane realizate din materiale speciale, care oferă un confort sporit medicilor nevoiţi să poarte echipamente de protecţie în lupta cu noul coronavirus, sunt testate la Arad.
Potrivit reprezentanților Universității „Aurel Vlaicu” (UAV) Arad, inginerii de la Facultatea de Inginerie, alături de cercetătorii din cadrul Institutului de Cercetare-Dezvoltare-Inovare în Ştiinţe Tehnice şi Naturale, colaborează cu o filatură şi cu Secţia Pneumologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, pentru confecţionarea şi testarea noilor materiale pentru confortul şi protecţia cadrelor medicale.
„Este un proiect important pentru universitatea noastră, Universitatea Aurel Vlaicu din Arad a rămas consecventă în lupta împotriva COVID19 și continuăm să oferim ajutorul nostru acolo unde este nevoie. Ne implică activ și răspundem solicitărilor venite din mediul economic sau medical, oferind expertiza noastră celor care sunt implicați în această luptă”, a declarat rectorul UAV, prof.univ.dr. Ramona Lile.
Sursa citată precizează că în prima etapă, derulată în perioada iunie-august, la UAV s-au confecționat măști reutilizabile, cu un singur strat, din lână în amestec cu fibre chimice tip lână.
De asemenea, au fost testate de 300 de voluntari, peste 95% dintre ei susținând că aceste măști au fost confortabile și s-au comportat foarte bine după spălări repetate în regim casnic.
„În a doua etapă se continuă studiile asupra măștilor reutilizabile din două straturi, precum și a combinezoane confecționate din tricoturi realizate din fire cu finețea Nm 60, cu compoziția fibroasă 95% lână și 5% mătase”, a precizat prof.univ.dr Ionel Barbu, de la Facultatea de Inginerie din cadrul UAV.
Aceste combinezoane vor fi purtate de cadrele medicale pe sub echipamentul de protecție pentru a avea un confort mult mai bun din punct de vedere al tușeului, reglării temperaturii și umidității la nivelul pielii.
Instituția menționează că după purtarea efectivă timp de câteva zile se va aplica un chestionar online pentru a vedea percepția cadrelor medicale asupra acestor materiale, deosebit de eficiente în perioada toamnă-iarnă.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe