Deținătorii de pisici vor putea primi medicamentul Lagevrio (molnupiravir) sub formă de tablete, la prețul de 2,5 euro pastila.
Asociația veterinarilor ciprioți a salutat recent decizia guvernului de a autoriza folosirea stocului său de medicamente contra coronavirusului uman, pentru a combate o mutație locală a coronavirusului felin, care a ucis mii de pisici.
Virusul respectiv nu se transmite de la pisică la om, au precizat veterinarii, citați de MedicalXpress.
Reprezentanții asociației cipriote au declarat, într-un comunicat, că au cerut guvernului, încă de la începutul acestui an, să aibă acces la medicamentele solicitate, la „prețuri rezonabile”. Din primele luni ale lui 2023, mutația care cauzează peritonita infecțioasă felină (PIF), cu efecte mortale, a început să facă victime în rândul populației de pisici a insulei.
Vrem să ne asigurăm că vom continua (...) să controlăm creșterea de cazuri cu FCoV-2023”, au declarat reprezentanții asociației.
La televiziunea publică, șeful serviciilor veterinare din Cipru, Hristodoulos Pipis, a declarat că deținătorii de pisici vor putea primi medicamentul Lagevrio (molnupiravir) sub formă de tablete, după examenul animăluțului și diagnostic.
Costas Himonas, farmacist principal în cadrul Ministerului cipriot al Sănătății, a declarat pentru Associated Press că 2.000 de cutii cu medicamente vor fi puse, progresiv, la dispoziția veterinarilor, în cursul lunii viitoare, fără ca asta să compromită eventualele cereri pentru pacienții COVID.
Specialiștii arată că PIF este aproape întotdeauna mortală, dar că medicamentele pot trata boala în 85% din cazuri – atât forma umedă a bolii, cât și cea uscată.
O anchetă a asociației cipriote, în 35 de clinici veterinare, a indicat circa 8.000 de decese la pisici, de la începutul lui 2023. Tratamentul a fost îngreunat de prețurile ridicate la medicamente - peste posibilitățile multor deținători de feline.
Au fost luate deja măsuri pentru a împiedica exportul virusului mutant, prin examene medicale obligatorii ale felinelor care sunt date la adopție în străinătate.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe