Newsflash
Internaționale Știri

Chirurgii au descoperit microplastic în inimile pacienților

de L. Budin - aug. 14 2023
Chirurgii au descoperit microplastic în inimile pacienților

Microplasticele, prezente în ambalajele alimentare și în anumite tipuri de vopsele, au fost descoperite în țesuturile pacienților operați pe inimă.

Acum un an, un studiu a demonstrat pentru prima oară că microplasticele – microparticulele rezultate din degradarea plasticului care contaminează apa, aerul și solul – ajung și în organismul uman, inclusiv în circulația sanguină, informează publicația Top Santé. Recent, o cercetare a depistat microplastic și în țesutul cardiac.

Microplasticele fuseseră deja detectate în excrementele umane, în plămâni și în placentă, care sunt în mod direct expuse mediului extern prin intermediul diverselor cavități din organism. Ne lipseau date legate de faptul că organele umane complet formate ar putea fi, în egală măsură, expuse microplasticului”, au subliniat cercetătorii de la spitalul Beijing Anzhen din China. 

Chirurgii unității medicale chineze au prelevat țesut cardiac și probe de sânge de la 15 pacienți care au suferit o intervenție chirurgicală. 

Microplasticele nu au fost prezente în toate eșantionale de țesut, însă nouă tipuri de microplastic au fost descoperite în cinci categorii de țesut. A fost depistată inclusiv o microparticulă cu diametrul de 469 μm, au adăugat cercetătorii.

Microplastice au fost detectate și în probele de sânge recoltate înainte și după intervenția cardiacă – tocmai pentru a nu li se putea atribui prezența unei expuneri accidentale în timpul operației.  

Alte cercetări sunt acum necesare pentru a determina ce efecte asupra sănătății are prezența acestor microparticule în organele interne. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe