Cercul albastru reprezintă simbolul global al diabetului. Anul trecut, de ziua mondială dedicată acestei afecţiuni, au fost iluminate în albastru mai mult de 900 de monumente şi clădiri din 83 de ţări. Despre situaţia României în prevenţia şi gestionarea acestei maladii a omului modern, ne scrie dna dr. Marinela van den Heuvel-Olăroiu, la rubrica Jurnalul unui medic cosmopolit.


"> Cercul albastru, simbol global al diabetului - Viața Medicală
Cultură

Cercul albastru, simbol global al diabetului

Cercul albastru, simbol global al diabetului

Cercul albastru reprezintă simbolul global al diabetului. Anul trecut, de ziua mondială dedicată acestei afecţiuni, au fost iluminate în albastru mai mult de 900 de monumente şi clădiri din 83 de ţări. Despre situaţia României în prevenţia şi gestionarea acestei maladii a omului modern, ne scrie dna dr. Marinela van den Heuvel-Olăroiu, la rubrica Jurnalul unui medic cosmopolit.


   Întreaga lume se confruntă cu o pandemie de diabet zaharat (DZ) în urma occidentalizării modului de viaţă, îmbătrânirii populaţiei, urbanizării, care au drept consecinţe modificări ale alimentaţiei, adoptarea unui stil de viaţă sedentar şi dezvoltarea obezităţii. OMS estimează că, în prezent, în întreaga lume, sunt mai mult de 220 de milioane de persoane cu DZ şi avertizează că, fără măsuri de rigoare, în 2030 numărul acestora se va dubla. Prevalenţa DZ la nivel mondial este în creştere şi diferă semnificativ în funcţie de populaţia studiată, vârstă, sex, statutul socioeconomic şi stilul de viaţă. Predicţiile pentru anul 2025 sunt îngrijorătoare şi, conform aprecierilor American Diabetes Association, prevalenţa DZ va atinge 9%. Aproape 80% din persoanele cu diabet trăiesc în ţările sărace şi mai puţin dezvoltate şi tot aici se produc 80% din decesele cauzate de această afecţiune cronică.
   Nici România nu a fost cruţată de această „epidemie“. Începând cu anul 1997, cazurile noi de diabet zaharat au crescut semnificativ an de an, de la o incidenţă de 125,01%ooo locuitori în 1997 la 392,76%ooo locuitori în 2007, cu variaţii de la un an la altul. Prevalenţa diabetului zaharat este mai crescută în mediul urban de aproximativ două ori faţă de mediul rural, iar între sexe nu există o diferenţă semnificativă, dar s-a observat o uşoară creştere în rândul femeilor. Conform analizei realizate de Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică, în ultimii zece ani s-au triplat cazurile noi de diabet zaharat, mai ales DZ de tip 2, care a ajuns la o incidenţă de 332,57%ooo locuitori în 2007. Deoarece în România populaţia de peste 65 de ani este în continuă creştere proporţională (de la 10,8% în 1990 la 15% în 2008), se observă o creştere de aproximativ patru ori a incidenţei diabetului zaharat în rândul vârstnicilor. De asemenea, se remarcă o sporire a prevalenţei diabetului zaharat de aproximativ 2,5 ori în ultimii zece ani, din care 35,65% sunt pacienţi de peste 65 de ani. Din totalul bolnavilor din această grupă de vârstă, 85,5% sunt bolnavi non-insulinodependenţi, pe când cei insulinodependenţi reprezintă 12,9%, într-un raport de 5:1 între cele două forme clinice de boală.
   Un element important, care a dus în ultimii ani la creşterea incidenţei bolii, a fost reprezentat de urmărirea mai atentă a populaţiei şi de îmbunătăţirea metodelor de diagnostic. Cu toate acestea, există cel puţin 30% din cazuri cu DZ de tip 2 nediagnosticat. Acesta din urmă reprezintă 80–90% din totalitatea cazurilor de diabet zaharat şi este mai frecvent întâlnit la persoanele supraponderale sau obeze. De asemenea, se consideră că aproximativ 10% din persoanele vârstnice au DZ nediagnosticat iar alte 20% suferă de o scădere a toleranţei la glucoză.
   Managementul DZ la vârstnic reprezintă o provocare faţă de alte boli cronice şi a fost reconsiderat în ultimii ani, în mare parte pe baza experienţei clinice a profesioniştilor din sănătate şi mai puţin în urma studiilor şi dovezilor. Astfel, se acceptă ca „normale“ valori mai ridicate ale glicemiei şi ale HbA1c şi există mai puţină reticenţă privitor la tratamentul cu insulină în DZ de tip 2, cel mai frecvent la vârstnic.
   Pentru a atrage atenţia asupra diabetului, IDF (Federaţia Internaţională de Diabet) şi OMS marchează în fiecare an, la 14 noiembrie, Ziua Mondială a Diabetului. Astfel, se aduce un omagiul lui Frederick Banting (născut la 14 noiembrie 1891), care, împreună cu Charles Best, a descoperit insulina, ceea ce a dus la salvarea a numeroase vieţi omeneşti.
   Una dintre acţiunile recomandate de IDF este iluminarea în albastru (culoarea asociată cu diabetul) a clădirilor şi/sau expunerea cercului albastru, simbol global al diabetului. Anul trecut au fost iluminate în albastru mai mult de 900 de monumente şi clădiri din 83 de ţări, iar în 2011 se aşteaptă şi mai multe. Şi, cine ştie, poate că printre ele vor fi şi clădiri din România… Urmăriţi, la 14 noiembrie, culoarea albastră!
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe