Newsflash
Cultură

Celebrarea diversităţii

de Dr. Raluca BULEA - dec. 15 2014
Celebrarea diversităţii
British Council a organizat împreună cu Fundaţia „Light into Europe“, în perioada 10–14 noiembrie, o serie de manifestări reunite sub genericul „Diversity Week“ (Săptămâna diversităţii), care au ca scop sensibilizarea publicului larg faţă de persoanele cu dizabilităţi senzoriale.
După experienţa primilor ani, organizatorii, ajunşi deja la a cincea ediţie, şi-au îndreptat atenţia în special asupra copiilor, atelierele desfăşurate pe parcursul întregii săptămâni fiind concepute mai ales pentru ei. Elevi de gimnaziu şi de liceu au trecut în număr mare pe la biblioteca „British Council“, pentru a face cunoştinţă cu semeni de-ai lor cu deficienţe de vedere ori auz, şi a ajunge să descopere că se pot împrieteni, pot realiza diferite activităţi şi jocuri împreună, şi că în niciun caz nu trebuie izolaţi sau compătimiţi.
Agenda săptămânii s-a concentrat în special pe lucruri practice. Participanţii au putut să înveţe elementele de bază ale limbajului mimico-gestual, descoperind că şi pentru persoanele cu deficienţe de auz există „regionalisme“, adică modalităţi diferite de a exprima prin gesturi acelaşi cuvânt, după cum pentru noi există uneori mai multe cuvinte pentru acelaşi concept, obiect, plantă ş.a.m.d. Mare interes au trezit şi atelierele de lucru manual, în care copiii au putut lucra împreună: au făcut tricotaje, figurine din aluat sau tablouri senzoriale îmbinând diferite materiale, precum şi felicitări în alfabetul Braille.
În acelaşi timp, stând de vorbă cu persoane cu deficienţe de vedere, copiii şi-au învins timiditatea iniţială şi au îndrăznit să interacţioneze, să pună întrebări şi să descopere în acest fel că universul celorlalţi este cel puţin la fel de bogat, şi că lipsa acestui simţ nu poate împiedica pe nimeni să înveţe, să fie independent în mare măsură, să se bu­cure de compania se­me­nilor sau de călătorii. O aten­ţie spe­cială a fost acor­dată şi demonstraţiei de dresură de câini ghizi, oferită de Fundaţia „Light into Europe“, care se strădu­ieşte să dea posibilitatea persoa­nelor nevăzătoare să se poată deplasa singure, cu ajutorul câinilor din rasa Labrador Retriever sau Golden Retriever.
Pe parcursul întregii săptămâni participanţii au fost invitaţi să doneze cărţi pentru copiii cu deficienţe senzoriale de la şcolile speciale din Bucureşti şi să se bucure de târgul şi expoziţia de obiecte lucrate manual, iar programul s-a încheiat cu proiecţia unui film care a adus în prim-plan convieţuirea şi colaborarea profesională cu un nevăzător.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe