Caravana Mobilă de diagnosticare a cancerului de col uterin, lansată de Fundaţia Renaşterea împreună cu Fundaţia Globalworth, oferă consultaţii medicale şi teste Babeş-Papanicolau gratuite pentru 1.200 de femei.
Pe parcursul a trei luni, caravana va staţiona în localităţile Chitila, judeţul Ilfov (15 septembrie - 14 octombrie), Agigea, judeţul Constanţa (18 octombrie -11 noiembrie) şi Mihăieşti, judeţul Vâlcea (15 noiembrie - 10 decembrie), informează Agerpres.
Ambasadorul Fundaţiei Renaşterea, Andreea Esca, a amintit că, anual, peste 1.800 de femei mor din cauza cancerului uterin în România, iar aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală.
Incidenţa bolii în ţara noastră este 2,5 ori mai mare faţă de media ţărilor europene, iar rata mortalităţii este de peste patru ori mai mare. Peste o jumătate dintre pacientele cu cancer din România (58,4%) sunt diagnosticate în stadii foarte avansate, comparativ cu alte ţări din UE. În aceste condiţii, creşterea gradului de conştientizare cu privire la importanţa screeningului este imperativă”, a spus Andreea Esca.
Preşedintele Fundaţiei Renaşterea, Mihaela Geoană, a amintit că de 20 de ani fundaţia militează pentru dreptul femeilor din România la informaţii şi servicii medicale de calitate, iar prin Unitatea de Diagnostic Mobil îşi doreşte să ofere astfel de analize şi femeilor din zonele cu acces limitat la servicii medicale.
Programul Unitatea de Diagnostic Mobil a fost demarat în 2007, iar de atunci au fost oferite consultaţii, testări Papanicolau şi mamografii gratuite femeilor din 59 de localităţi, fiind testate 22.387 de femei. Au fost efectuate peste 10.000 de mamografii şi peste 18.000 de teste Papanicolau. Ne bucurăm că prin acest proiect, cu susţinerea partenerilor noştri - Fundaţia Globalworth -, reuşim să oferim femeilor defavorizate analize medicale ce le pot salva viaţa”, a declarat Mihaela Geoană.
Directorul executiv al Fundaţiei Globalworth, Georgiana Iliescu, a subliniat că educarea populaţiei privind importanţa prevenţiei ajută la depistarea cancerului în fază incipientă.
Dr. Alina Diaconu, medic primar ginecolog, a arătat că este îngrijorător numărul pacientelor care suferă de această boală.
Noi avem datoria morală de a le ajuta să fie sănătoase. Prevenţia este cheia succesului în lupta împotriva cancerului”, a mai spus dr. Diaconu.
Persoanele care doresc să se programeze pentru testare Papanicolau în localităţile menţionate o pot face la numărul de telefon 0756.713.652.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe