Newsflash
Știri

Caravană mobilă pentru depistarea tuberculozei, în 12 comune din Alba

de Dorina Novac - ian. 16 2023
Caravană mobilă pentru depistarea tuberculozei, în 12 comune din Alba

Caravana mobilă a Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti va furniza servicii medicale gratuite pentru sănătatea plămânilor și depistarea precoce a tuberculozei.

Un număr de 12 comune din Alba au fost incluse într-un proiect naţional coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti, dând posibilitatea locuitorilor din aceste sate să beneficieze de servicii medicale gratuite pentru depistarea precoce a tuberculozei.

comune din Alba

Începând de luni, 16 ianuarie, caravana mobilă a proiectului Screening TB coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti va oferi servicii medicale gratuite locuitorilor din zone rurale din judeţul Alba cu acces deficitar la servicii medicale specializate, unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză, au precizat reprezentanții Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba.

Citește și: Caravană mobilă pentru screeningul hepatitelor virale în judeţul Suceava

Comunele vizitate de caravana de depistare activă a tuberculozei sunt Avram Iancu, Albac, Roşia Montană, Lupşa, Hopârta, Cetatea de Baltă, Bucerdea Grânoasă, Berghin, Gârbova, Câlnic, Săsciori şi Săliştea, scrie Agerpres.

„Caravana medicală mobilă este dotată cu aparatură de radiologie şi diagnostic molecular rapid - cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei - precum şi un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei şi a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat”, se arată într-un comunicat.

Potrivit DSP Alba, cabinetul medical mobil va fi amplasat în zona primăriilor din comunele anunţate sau în alte locuri comunicate din timp localnicilor.

Astfel, timp de patru săptămâni, echipajul medical al caravanei va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultaţiile medicale puse la dispoziţie în cabinetul mobil.

Sub sloganul „Împreună pentru sănătate”, DSP Alba asigură suport în cadrul proiectului, prin coordonatorul judeţean al activităţilor de Asistenţă Medicală Comunitară.

Eventualii pacienţi diagnosticaţi cu tuberculoză în cadrul acestui proiect vor beneficia de servicii de consiliere şi sprijin. În paralel, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă va asigura servicii de suport telefonic pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză ce au situaţii sociale dificile, astfel încât aceştia să poată urma tratamentul până la vindecare.

Conform datelor statistice, incidenţa tuberculozei în judeţul Alba este de 22,9 cazuri la suta de mii de locuitori, valoare înregistrată în 2021, în creştere faţă de 2020 când s-a înregistrat o incidenţă de 19,4 cazuri la suta de mii de locuitori.

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani, „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”, finanţat din fonduri europene şi implementat la nivel naţional de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” Bucureşti, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii. Valoarea totală a finanţării nerambursabile este de aproximativ 14,4 milioane de euro.

Tuberculoza este o boală de origine infecţioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândeşte pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată de alte investigaţii medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe